Video Atenție, șoferi! Medic: „Chinina din apa tonică poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină!”

0
0
Publicat:

Consumul de apă tonică te poate lăsa fără permis, avertizează medicul legist Cristian Papărău.

Apa tonică te poate lăsa fără permis - Foto Poliția Română
Apa tonică te poate lăsa fără permis - Foto Poliția Română

Medicul Cristian Paparău atrage atenția că, din cauza chininei din compoziție, apa tonică  poate da un rezultat fals pozitiv la DrugTest, pentru amfetamine.

Orice apă tonică are în compoziția sa și chinină, nu contează producătorul, nu produsul în sine are o problemă. (...) La un eventual drugtest, chinina, care este în apa tonică, poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină. Așadar există riscul ca după ce consumi o astfel de băutură să ieși pozitiv la un test în trafic.”, avertizează medicul prin intermediul unui filmuleț postat pe Facebook.

În urma consumului de apă tonică, șoferii riscă să rămână fără permis timp de 72 de ore, în contextul OUG 84, care reglementează testarea în trafic.

„Testul de sânge și de urină în mod normal ar trebui să iasă negativ. Însă există riscul să rămâi fără permis timp de 72 de ore după ce consumi o astfel de apă tonică. Intervalul în care s-ar pozitiva un eventual drugtest să-l considerăm undeva de ordinul orelor.”, adaugă medicul legist Cristian Paparău.

Inițial, apa tonică era vândută și băută pentru conținutul său de chinină. Chinina este un medicament împotriva malariei derivat din copacul cinchona din America de Sud, potrivit Oro Recovery House. În vremurile noastre, chinina este frecvent utilizată pentru  reduce consumul de droguri, cum ar fi heroina. Din acest motiv, chiar și un test de urina ar putea ieși pozitiv după ce ați băut o sticlă de apă tonică, conform sursei citate.

Alte substanțe care dau rezultate fals pozitive

Apa tonică nu este însă singura băutură care poate da rezultate fals pozitive la un eventual DrugTest. Și energizantele îi pot lăsa pe șoferi fără permis pentru 72 de ore, pentru că dau rezultate pozitive pentru metamfetamine și THC (marijuana), mai ales atunci când sunt consumate cu puțin timp înainte ca aceștia să fie testați de către polițiști.

Literatura de specialitate din SUA arată că diverse alimente și substanțe pot provoca rezultate fals pozitive la testele antidrog. Printre acestea se numără fructele coapte, pizza, semințele de mac și semințele de cânepă. De asemenea, substanțe mai puțin evidente, cum ar fi apa de gură, dezinfectantul de mâini, suplimentele de vitamina B și canabidiolul (CBD), pot genera aceleași probleme, conform platformei Checkr.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite