Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șoferii care ies pozitiv la testul rapid antidrog își vor primi permisul înapoi dacă în 72 de ore medicii legiști nu vor reuși să confirme sau să infirme, cu ajutorul probelor de sânge, rezultatul testului făcut în trafic, a declarat, pentru Adevarul, secretarul de stat in MAI Bogdan Despescu. Propunerea de modificare a ordonanței a fost făcută de premierul Marcel Ciolacu. În același timp, surse guvernamentale susțin că aplicarea prevederilor OUG 84/2024, care impune sancțiuni severe, inclusiv suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care refuză testarea rapidă antidrog sau cu etilotestul până vin rezultatele probelor de sânge, s-ar putea amâna.

Rezultatele INML pentru testarea antidrog vin în „minim 3 ore și 14 luni” - Foto Poliția Română
Rezultatele INML pentru testarea antidrog vin în „minim 3 ore și 14 luni” - Foto Poliția Română

Ordonanța de Urgență nr. 84, adoptată de Guvernul României pe 28 iunie și publicată în Monitorul Oficial, a introdus noi reglementări privind verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Iar cei care refuză testarea rapidă antidrog, rămân fără permis. Această măsură controversată a generat reacții puternice în rândul populației și al specialiștilor, având în vedere că statul nu are capacitatea de a procesa rezultatele testelor biologice în 48-72 de ore, iar așteptarea poate dura și mai mult de un an. 

Problema cea mai stringentă este cea referitoare la faptul că statul nu poate să-și asume un termen, iar în lipsa acestuia e dificil de a discuta despre eficiența legii și despre a proteja oamenii nevinovați. Nu poți într-o societate democratică, într-un stat de drept, așa cum pretinzi că ești să-ți asumi că există 38 din 100 de cazuri în care vor fi pedepsiți oameni nevinovați”, atrage atenția Cosmin Andreică. 

Riscul suspendării permisului de conducere 

Cosmin Andreică, liderul Sindicatului Europol, a subliniat într-un interviu pentru „Adevărul” că până la 38% din șoferii testați cu dispozitivele rapide de tip drugtest ar putea rămâne fără permis în cazul unor rezultate fals pozitive. Potrivit datelor INML, în 2023, din peste 3.000 de teste de depistare a drogurilor, 1.100 au fost infirmate.  

Noroc cu niște statistici și comunicări a celor de la INML care au informat că doar în anul 2023, din peste 3000 și ceva de teste realizate, 1100 au fost infirmate, ceea ce înseamnă un procent de 38%, în niciun caz nu 15 sau 20%. Și asta se traduce foarte clar din 100 de șoferi, 38 vor fi pedepsiți fără nicio dovadă, prin suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Tot sistemul nostru judiciar, contravențional, se bazează pe probe. În cazul de față, fără a avea niciun fel de probă, nici măcar cel mai mic indiciu, cu privire la prezența substanților psihoactive sau alcoolice în organism, noi vom suspenda dreptul de a conduce pe drumurile publice”, a explicat Cosmin Andreică. 

Există o lipsă de transparență și de claritate în ceea ce privește motivele din spatele acestei ordonanțe, iar Șeful Europol critică strategia de comunicare a MAI care „induce în eroare opinia publică”.

MAI lăsă să se înțeleagă că este responsabilitatea conducătorului auto de a se urca la volan în situația în care și-a administrat anumite medicamente. Ceea ce este fals. Pentru că noi astăzi, pe baza prospectelor de medicamente, avem clar situația în care se interzice conducerea pe drumurile publice, dar pentru celelalte medicamente, cum sunt ibuprofen, nurofen, și multe altele, nu avem nici un fel de interdicție. Degeaba vine Poliția Română să spună „Domne, șoferii sunt responsabili că e urcă la volan”, NU, greșit.”, a spus șeful sindicatului Europol. 

Practic, aparatele Dager 5000, despre care s-a discutat intens în aceste zile, depistează multe  substanțe care „nu sunt relevante pentru polițiști”. 

Așa că mult lăudatele dispozitive, care  beneficiază de publicitate gratuită zilele astea, pe care Poliția Română le-a lăudat, că sunt cele mai bune, cele mai performante, identifică substanțe care nu sunt de interes operativ și judiciar pentru noi. Nu mă interesează că un drug test identifică nu știu ce substanță din ibuprofen, pentru că eu, ca polițist mă uit: este ibuprofenul sau substanța respectivă din ibuprofen interzisă în sensul legii? Nu este. Ok, deci nu mă interesează. Ceea ce înseamnă că aceste aparate sunt ori prea sensibile, ori depistează substanțe care nu fac obiectul legislației din România. Și atunci, nu poate fi vorba despre responsabilitatea conducătorului auto care se urcă la volan, pentru că responsabilitatea este a statului și a instituiților statului care verifică legalitatea respectării regulilor legislației pe drumurile publice”, spune Cosmin Andreică.

Ce spune psihiatrul Gabriel Diaconu

„Întrebarea care se pune e dacă marja de 20 - 25% fals pozitivi e acceptabilă, dacă există instrumente care să aibă performanțe mai bune decât actualele drug-testere rapide, și care să fie și eficiente pentru utilizarea în masă, suficient de cost-eficiente și ușor de utilizat de personal care nu are formație specifică”, se întreabă psihiatrul Gabriel Diaconu. 

Potrivit acestuia, ar trebui crescută capacitatea de testare în laboratoarele de toxicologie pentru a reduce timpii de așteptare pentru confirmarea rezultatelor, dar și proceduri și norme clare pentru aplicarea corectă a legilor „Anastasia” și „2 Mai”. 

Este necesară educarea și informarea șoferilor cu privire la efectele medicamentelor asupra capacității de a conduce, precum și stabilirea unor praguri și baremuri clare pentru consumul de substanțe și șofat, mai spune acesta. 

Niciun român n-ar trebui sancționat doar pentru că urmează un tratament. Dar ar trebui să fie mai bine educat privind medicamentul pe care-l ia, și ce-i face la volan. La fel de bine cum, procedural, dacă o persoană are o boală, și ia un tratament, prescripția medicală ar trebui să rezolve o parte din dubiu vis-a-vis de ”testarea pozitivă”, adică să reprezinte o dovadă acceptabilă la o evaluare de screening rutier.  Este incorect să ne lăsăm la nivelul la care evaluarea toxicologică decide argumentul.  Capacitatea de a conduce autovehiculul e un indice compozit între substanță, organism, și complexitatea acelui autovehicul. Drept urmare prevenția trebuie întărită. Nu combaterea tovărășească”, mai scrie psihiatrul Gabriel Diaconu. 

Ciolacu va anunța joi o decizie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trebuie găsite soluții pentru a continua lupta împotriva drogurilor fără a face nedreptăți oamenilor nevinovați. El va discuta cu miniștrii și va lua o decizie în ședința de Guvern de joi, menționând că răspunsul INML la testele antidrog trebuie să fie gata între 48 și 72 de ore. Ciolacu a subliniat că se vor lămuri procedurile pentru a evita deschiderea automată a dosarelor penale și a preveni injustițiile, cum ar fi retragerea permiselor pentru consumul de simple medicamente.

Cât durează până vin rezultatele de la INML

Un test fals pozitiv poate fi infirmat de analizele INML în „minim 3 ore și 14 luni”, pentru că nu există posibilitatea ca testele de sânge să fie gata în 48 de ore, spune Cosmin Andreică.  

Diferența aceasta între 3 ore și 14 luni este dată de foarte multe circumstanțe legate de volumul de probe pe care le are o structură de medicină legală, de plata acestor probe de către Poliția Română, să nu uităm că anul trecut Poliția Română avea datorie la INML și INML-ul nu a mai emis rapoarte toxicologice, iar polițiștii au fost nevoiți să le aducă la cunoștință conducătorilor auto că singura variantă în care ei pot să obțină mai repede un rezultat este să-și plătească prin contribuție proprie aceste probe, bani pe care nu îi mai recuperează conducătorul auto. Și în ultimul rând de interes, pentru că aici există situații și au mai fost, de-a lungul timpului, situații și cazuri de corupție, atât în rândul personalului din structurile de medicină legală, cât și în rândul personalului propriu politici, care, cu o formă sau alta, încercau să altereze probele pentru persoane importante.”, a menționat șeful Europol. 

Poliția Română este cea care plătește testele INML, dar există cazuri în care șoferii au fost nevoiți să plătească din buzunar pentru a obține rezultate rapide ale testelor. Costurile variază între 500 și 1.500 de lei.

Critici, petiții și proteste împotriva OUG 84/2024 

Amintim că, criticii, inclusiv Consiliul Superior de Medicină Legală, susțin că testele rapide precum Dager 5000, utilizate de Poliția Română, sunt prea sensibile.

Comunitatea Declic a lansat o petiție prin care solicită premierului Marcel Ciolacu să anuleze această ordonanță. Până acum, peste 176.000 de oameni au semnat petiția, iar joi, 11 iulie, de la ora 18:00, este organizat un protest împotriva acestei ordonanțe, în Piața Victoriei. 

Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă cerem să anulați de îndată prevederile OUG 84/2024, care lasă fără permis șoferi nevinovați! Aceste modificări, date prin ordonanță de urgență, în weekend, suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML. Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale.”, precizează petiția.  

Lista de medicamente care pot da un drug test pozitiv 

Numărul medicamentelor care pot da rezultate fals pozitive la testarea rapidă antidrog este mare. Chiar și numai două pastile de nurofen pe zi, te pot lăsa fără permis. Iar substanțele sunt eliminate din corp între 18 și chiar și 56 de ore, spun experții.  

Medicamente aparent inofensive, precum cele pentru durere (ibuprofen, naproxen), răceală (pseudoefedrină, efedrină), unele antibiotice (rifampicina, cefalosporine, amoxicilină), antidepresive (trazodona, bupropiona) și antipsihotice (quetiapina, clorpromazina), cele pentru diabet, antimeticele, antialergicele, antitusivele și vasodilatoatrele  pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog. De asemenea, băuturile energizante și semințele de mac pot cauza rezultate fals pozitive pentru metamfetamine, THC și opiacee. 

Mai mult, unele teste sunt influențate de alimente banale. Literatura de specialitate din SUA indică că anumite alimente precum fructele coapte, pizza, semințele de cânepă și apa tonică pot cauza rezultate fals pozitive la testele antidrog, dacă sunt consumate înainte de testare. În plus, alte substanțe neașteptate cum ar fi apa de gură, dezinfectantul de mâini, suplimentele de vitamina B și canabidiolul (CBD) pot, de asemenea, genera astfel de probleme. Analizele toxicologice medico-legale pe probe de sânge pot infirma aceste rezultate fals pozitive. 

Găsiți aici o parte din medicamentele care vă pot lăsa fără permis până la infirmarea testului de către INML:

  • Nurofen Plus 
  • Ibuvalen Duo 
  • Tusocalm 
  • Fasconal 
  • Codamin P 
  • Aspaco 
  • Caffetin 
  • Ibuprofen 
  • Solpadeine 
  • Solpadeine Extra 
  • Aspirin Complex 
  • Hot Drink 
  • Daleron Cold 3 
  • Bioflu, Bioflu Plus și BioFlu Sinus 
  • Parasinus, Parasinus Penta 
  • Advil Răceală și Gripă 
  • Nurofen Răceală și GripăPaduden Răceală și Gripă 
  • Ibusinus 
  • Ibugrip Plus 
  • Humagrip 
  • Picăturile de nas cu efedrină sau pseudoefedrină 
  • Doreta 
  • Medicamentele antihistaminice  

În ciuda eforturilor de combatere a consumului de droguri în rândul șoferilor, OUG 84/2024 rămâne sub semnul întrebării din cauza problemelor de implementare și a riscurilor de abuz.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite