Video Arhiepiscopul Tomisului „scoate draci”, în ciuda interdicției Patriarhiei. „Exorcizarea” făcută de Teodosie, considerată „minune” de un site ortodox

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O publicație care promovează activitatea Bisericii Ortodoxe a difuzat o așa-zisă știre despre o „minune” pe care ar fi săvârșit-o ÎPS Teodosie, atașând și un clip video care ar prezentă o exorcizare. Arhiepiscopul Tomisului este în conflict cu Patriarhia legat de rostirea moliftelor.

ÎPS Teodosie nesocotește decizia Sfântului Sinod cu privire la molifte. FOTO: Arhiepiscopia Tomis
ÎPS Teodosie nesocotește decizia Sfântului Sinod cu privire la molifte. FOTO: Arhiepiscopia Tomis

Pe site-ul Adevarul despre Biserică – o publicație online cu știri despre Biserica Ortodoxă Română, dar și cu articole de promovare a candidatului Călin Georgescu și de susținere a așa-zisului suveranism - a apărut, zilele trecute, o relatare de la o slujbă în care ÎPS Teodosie ar fi săvârșit o „minune”.

„VIDEO Imagini rarisime cu ÎPS Teodosie! Minune la Sfânta Liturghie săvârșită de arhiepiscopul Tomisului: O femeie posedată s-a vindecat în timpul moliftelor citite de ierarhul de la Constanța”- este titlul știrii amintite.

„Adevărul despre Biserică” este, conform rubricii „Despre” de pe site „o platformă dedicată promovării valorilor creștine și aducerii în atenția publicului a adevărurilor biblice și spirituale. Prin conținutul nostru, ne propunem să aducem lumină asupra subiectelor de actualitate, oferind perspective spirituale și morale.”

Conflict Teodosie-Patriarhie vis-a-vis de molifte

Moliftele sunt rugăciuni speciale destinate alungării duhurilor rele și vindecării sufletești și trupești. Așa-zisa minune s-a petrecut în timpul unei astfel de molifte, pe care ÎPS Teodosie a rostit-o în 13 ianuarie.

Aceste molifte au constituit motivul unui conflict mocnit între Patriarhie și IPS Teodosie. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în 2011, că moliftele se vor citi doar în anumite condiții reglementate strict.

„Pentru a se evita excesele străine de duhul credinței și al bunei-cuviințe pastorale, precum și practicile dăunătoare unității liturgice, săvârșite cu ostentație sau din motive pecuniare, Înaltpreasfințiții și Preasfințiții chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respecta rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul țării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori” – se arată în decizia Sinodului din 2011

La sfârșitul lunii octombrie 2024, Sfântul Sinod a decis ca ÎPS Teodosie să nu mai fie invitat la Sfânta Liturghie în alte eparhii până când nu va renunța la citirea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare.

„Eu nu mă supăr că ei se supără pe mine că le citesc”

În cadrul unei slujbe oficiale în noiembrie 2024, ÎPS Teodosie a susținut că rostește aceste molifte de mai multe ori pe săptămână, în ciuda deciziei Sinodului și a ultimelor reacții legate de acesta practică:

De aceea să știți că, dacă fac aceste rugăciuni, și sâmbătă seara, și joi seara (...) De vineri seară, din a 5-a săptămână din Post, mi-a venit acest gând de la Maica Domnului și nu pot să mă opresc și am pus și sfintele molifte ale Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gură de Aur pentru care am primit binecuvântare de la vrednicul de pomenire Preafericitul Teoctist care, în noaptea de Sfântul Vasile cel Mare, el însuși le citea, la Catedrală, și eram împreună și mă bucuram.

Cunoscând că Patriarhul Daniel nu privește cu ochi buni practicile sale cu privire la molifte, ÎPS a precizat: „Eu nu mă supăr că ei se supără pe mine că le citesc. Pentru că am această binecuvântare și aceste Molifte ne-au fost putere [în perioada pandemiei] și ne vor fi mereu putere și dar de la Dumnezeu”.

ÎPS Teodosie a dezvăluit, de asemenea, că a început să citească zilnic, în taină, Acatistul Sfântului Vasile cel Mare.

Ierarhul a susținut că moliftele erau folosite pentru alungarea demonilor:

Așadar, având aceste bucurii, să continuăm. Dacă și Sfântul Grigore Decapolitul avea rugăciuni și, cu siguranță, dacă avea rugăciunile Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gură de Aur, le folosea și Sfântul Grigore ca să alunge demonii. De aceea și noi vom face această rânduială mai departe, pentru că, iată, sunt uimit și primesc semnale din multe părți. Eu, în mintea mea, când spun moliftele, pomenesc câteva zeci de bolnavi și toți aceștia se fac mai bine. Este și un tânăr din părțile noastre, foarte rău era, și tatăl lui îmi spune că e din ce în ce mai bine, și mulți din altă parte. De aceea nu pot să încetez rugăciunile acestea, oricine mi-ar cere, doar dacă mi-ar tăia capul sau gura, numai așa voi înceta; altfel, nu pot să încetez”, a spus ÎPS Teodosie.

„Vindecarea unei femei posedate”

„ADEVARULBISERICII.RO publică în premieră detalii despre un moment profund și cutremurător a avut loc în timpul Sfintei Liturghii oficiate de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Evenimentul, desfășurat într-o atmosferă de rugăciune intensă în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța, a fost marcat de o minune care a întărit credința celor prezenți”, arată sursa citată.

Relatarea se referă la slujba din 13 ianuarie 2025 a ÎPS Teodosie.

„În timpul citirii moliftelor Sfântului Vasile cel Mare, o femeie profund tulburată, despre care martorii spun că era stăpânită de un duh necurat, a început să se manifeste în mod neobișnuit, scoțând sunete stranii și comportându-se haotic. Tensiunea și emoția din biserică erau copleșitoare, însă Înaltpreasfințitul Teodosie a continuat rugăciunea, chemând ajutorul lui Hristos, Cel ce dăruiește pace și izbăvire” – arată publicația.

În ceea ce privește „minunea”, sursa citată arată: „Pe măsură ce glasul său rostea rugăciunile puternice ale Sfântului Vasile, femeia s-a liniștit treptat, până când orice manifestare demonică a încetat complet. Într-o liniște adâncă, pacea a coborât asupra ei, semn că rugăciunea Înaltpreasfințitului a fost ascultată de Dumnezeu, iar puterea harului a alungat întunericul care o chinuia.”

Publicația explică faptul că „minunea” a fost săvârșită atunci când ÎPS Teodosie a rostit Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, „rugăciuni de o putere rară, sunt rostite cu scopul de a aduce pace sufletească, eliberare de patimi și alungarea duhurilor necurate. Nu oricine poate săvârși această slujbă, ci doar cei înzestrați de Dumnezeu cu o credință puternică și o viață curată, precum ÎPS Teodosie.”

În clipul video care este atașat articolului se poate observa începând cu minutul 2:10:00 cum în timpul rostirii rugăciunii, dinspre una dintre credincioase se aud sunete ciudate. La finalul rugăciunii, după săvârșirea „minunii”, femeia se duce linișită la locul ei.

Publicația mai arată că „această minune” ar fi dovada „credinței și a harului IPS Teodosie”.

VIDEO „EXORCIZAREA” începe la minutul 2:10:00

Adevărul despre Adevarul despre Biserică

Adevărul despre Biserică este, conform rubricii „Despre” de pe site „o platformă dedicată promovării valorilor creștine și aducerii în atenția publicului a adevărurilor biblice și spirituale. Prin conținutul nostru, ne propunem să aducem lumină asupra subiectelor de actualitate, oferind perspective spirituale și morale.”

În ceea ce privește redacția publicație, pe site nu este precizat niciun nume: „Echipa noastră este formată din oameni pasionați de credință și jurnalism, dedicați să aducă în fața dumneavoastră cele mai relevante și bine documentate articole. Fiecare membru al echipei noastre contribuie cu expertiza și perspectiva sa unică, pentru a oferi conținut de calitate.”

Pe site se mai arată că „Adevărul Bisericii colaborează cu diverse organizații creștine, biserici și instituții media pentru a aduce în atenția publicului o diversitate de perspective și resurse spirituale.”

În ceea ce privește finanțarea publicație, site-ul face apel la cititori pentru donații: „Ne poți sprijini misiunea prin donații, distribuirea articolelor noastre sau implicarea în proiectele noastre de voluntariat. Fiecare contribuție ne ajută să continuăm să oferim conținut de calitate și să extindem impactul nostru.”

Pe lângă știrile cu privire la activitatea Bisericii Ortodoxe, în publicație găsim multe articole de susține a candidatului Călin Georgescu cum ar fi: Călugării din Sfântul Munte Athos le cer românilor să îl voteze pe Călin Georgescu: Elena Lasconi vrea introducerea avortului în Constituție, A început prigoana preoților care le spun enoriașilor să voteze cu Călin Georgescu, Agenția oficială a Vaticanului îl laudă pe Călin Georgescu: ‘Câștigător creștin. Mulți catolici au fost entuziasmați. Nu e candidatul ideal?’ , La fel cum cere Călin Georgescu, Papa Francisc face apel la pace: ‘Să tacă armele în mult-pătimita Ucraină! Să apară curajul de a deschide ușile negocierilor.  

David: „Biserica este prea îngăduitoare cu preoți/ierarhi care promovează ocultism și superstiții”

Autorul Psihologiei Poporului Român și, de curând ministru al Educației, Daniel David, a susținut, într-o analiză a rezultatului alegerilor prezidențiale de anul trecut, că una dintre cauzele din care s-a ajuns aici, pe lângă educația precară și clasa politică, a fost faptul că religia și știința, pilonii pe care s-a bazat construcția politică europeană, sunt sub atac.

„Știința se confruntă cu pseudoștiința, politicienii iresponsabili onorabilizând ocupații de pseudoștiință și Evul Mediu prin recunoașterea de către stat și punându-le pe același nivel de respectabilitate cu ocupațiile bazate pe știință, creând astfel confuzii în mințile oamenilor între realitate și minciună. Biserica este prea îngăduitoare cu preoți/ierarhi care promovează ocultism și superstiții, nu învățătură creștină.”

Această stare de fapt a adus mult sprijin pentru o „Românie bizară”, spune David, „iar acest lucru trebuie schimbat urgent de factorii politici și religioși!”

Exorcizare cu condamnare

BOR tolerează practicile de exorcizare, deși, oficial, nu le agreează.

Cel mai grav caz din istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române, în privinţa practicilor de exorcizare este cel petrecut în urmă cu aproape zece ani la mănăstirea Tanacu, din judeţul Vaslui. În iunie 2005, o măicuţă de 23 ani a murit acolo în timpul unui ritual de exorcizare. Daniel Corogeanu, preotul considerat drept făcător de minuni, avea să devină excorcistul României, iar "cazul Tanacu", subiect cărţi şi scenarii de teatru şi film.

Daniel Corogeanu era recunoscut în zona Vasluiului pentru ritualurile de exorcizare, prin care, spun localnicii, "reuşea să scoată demonii din oamenii posedaţi de diavol". În iunie 2005, ultima exorcizare a preotului Corogeanu avea să ducă la moartea Irinei Cornici, o măicuţă de 23 ani. Tânăra crescuse într-un orfelinat din Bârlad, iar o perioadă lucrase în Germania, ca menajeră.

La întoarcerea în ţară, în 2005, Irina a mers la mănăstirea din Tanacu, pentru a-şi vizita o fosta colegă de orfelinat. Aceasta a reuşit să o convingă să rămână la mănăstire. În luna aprilie, Irina Cornici face prima criză psihotică, socotită de preotul Corogeanu ca „demonizare“. A fost dusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde a fost diagnosticată „schizofrenie dezorganizată“.

Psihiatrii i-au prescris un tratament cu sedative, iar măicuţa a revenit la mânăstire. La scurt timp, Irina face o nouă criză, motiv pentru care preotul Corogeanu a decis să o supună ritualului de exorcizare, considerând că este posedată de diavol.

"I-am facut slujbe trei zile la rând. Asta este. La noi se cheama slujbe de dezlegare, de duhuri rele, molifte", spunea in 2005 Daniel Corogeanu.

Preotul şi patru maicute, printre care şi stareta mănastirii, au închis-o într-o chilie pe Irina, au legat-o de o cruce de lemn şi i-au pus un căluş in gura, făcut dintr-un prosop. După trei zile, timp în care nu a primit mâncare sau apă, Irina a murit. "Ne-am facut datoria în acele momente în care nu puteai să faci altceva. Trebuia să o ajutam", declara Corogeanu, în 2005, pe holul Tribunalului din Vaslui, în timp ce era prezentat în faţa judecătorilor cu propunere de arestare.

Prima condamnare pentru exorcizare

În februarie 2007, preotul Daniel Corogeanu a fost condamnat de Tribunalul din Vaslui la 14 ani de închisoare, iar cele patru măicuţe au primit pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani. Corogeanu a făcut însă apel, iar Curtea Alba Iulia, unde dosarul a fost strămutat de la Iaşi, i-a înjumătăţit pedeapsa, condamnându-l la 7 ani de închisoare. Şi pedeapsa primită de maica stareţă a mănăstirii a fost redusă de la 8 la 6 ani, în timp ce pedepsele celorlalte trei măicuţe au rămas neschimbate, respectiv 5 ani. Cu toţii şi-au ispăşit pedepsele, fiind în prezent în libertate.

Daniel Corogeanu trăieşte departe de ochii lumii, retras într-un schit construit de un om de afaceri în satul Portari,comuna Zăpodeni. Localnicii au aceeaşi dragoste faţă de fostul călugăr, considerându-i pe jurnalişti principalii vinovaţi pentru ceea ce "părinţelului", iar magistraţii sunt acuzaţi că au făcut o gravă eroare judiciară în acest caz. Pe tot parcursul procesului,desfăşurat la instanţa din Vaslui, zeci de susţinători l-au urmat pe Corogeanu în sălile de judecată, aceştia plângând în hohote la arestarea sa.

Reacția BOR

„Adevărul” a cerut puncte de vedere de la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, dar și de la Arhiepiscopia Tomisului cu privire la știrea citată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite