Arafat, despre protestatarii din Capitală: S-au ghidat după manipulare şi dezinformare. Pentru ei e o conspiraţie mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a afirmati vineri seara că acţiuni precum protestul din Piaţa Victoriei „sunt riscante pentru societate” şi că oamenii s-au lăsat manipulaţi.

„Au apărut astfel de demonstranţi şi în Germania şi în alte părţi. Oameni care s-au ghidat după reţelele de socializare, după manipulare şi dezinformare. După oameni care veneau şi ziceau că ei pot dovedi că e o conspiraţie mondială şi nu există virus. Din păcate, ştirea zilei este că există virus, că este periculos şi că, dacă ne jucăm cu această situaţie, se întoarce împotriva noastră. Tot ce am muncit împreună o să pierdem în următoarea perioadă şi mai ales la toamnă, dacă nu respectăm regulile", a afirmat Arafat la Europa FM.

Acesta a adăugat că nu doreşte vreunei persoane să se infecteze cu COVID-19 şi să ajungă să testeze cum este cu această boală.

„Sau să aibă vreun apropiat care să păţească treaba asta. Abia atunci o să înţeleagă că nu este de glumit. Ei fac pentru că toată lumea se simte protejată şi sănătoasă. De ce vrem să ne testăm rezistenţa până la ultimul moment, să vedem apoi că am păţit-o?", a mai afirmat Raed Arafat.

Peste o sută de persoane au protestat, vineri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, reclamând încălcarea legii prin instituirea stării de urgenţă. Protestatarii nu au purtat măşti de protecţie, au pancarte cu mesaje împotriva autorităţilor şi au cerut dovezi cu privire la existenţa pandemiei de coronavirus.

Organizatorii cer „dovezile cazurilor de coronavirus care stau la baza statisticilor oficiale precum şi dovezi cu privire la veridicitatea deceselor de C0V1D-I9” şi ”pedepsirea tuturor făptuitorilor care au încălcat legile şi Constituţia prin instituirea decretului stării de urgenţă şi a tuturor măsurilor ulterioare acestuia, cu complicitatea Parlamentului”.

Printre protestatari s-au aflat şi Bogdan Stanoevici, fost candidat la alegerile prezidenţiale, şi fostul parlamentar Adrian Severin, care a fost condamnat pentru corupţie.

Cum au reacţionat jandarmii

Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, a declarat că adunările publice sunt interzise, în momentul de faţă, dar jandarmii încearcă să discute cu protestatarii şi să evide pe cât posibil o eventuală dispersare în forţă.

„Am început cu recomandări, cu exemplul personal, cu jandarmi care poarta măşti, încercăm să avem un dialog de la o distanţă sigură. Încercăm să gestionăm situaţia fără a avea incidente”, a spus la Digi24 Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

„Adunările publice sunt interzise, acţionăm momentan cu echipele de dialog, aplicăm măsuri progresive. Cel mai important lucru e sănătatea oamenilor”, a continuat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite