Apocalipsa climatică. Vremea extremă cu care ne confruntăm ar putea fi mai mult decât „noua normalitate”
0Caniculă, inundații și incendii. Emisfera nordică pare într-un film despre apocalipsă. Oamenii de știință avertizează că ar putea fi doar o avanpremieră a haosului care va urma dacă poluarea, care încălzește planeta, va continua, potrivit CNN.
De la jumătatea lunii iulie încoace, au fost deja doborâte mai multe recorduri de vreme extremă.
Un val de căldură prelungit a pârjolit mari părți din sudul și sud-vestul SUA. În Phoenix, Arizona, s-au înregistrat 43,3 grade Celsius timp de 19 zile la rând, ceea ce reprezintă un record, iar departamentele de urgență sunt asaltate de pacienți cu boli cauzate de căldură.
Și sudul Europei se confruntă cu unul val extrem de căldură, unul dintre cele mai grave înregistrate vreodată. În Grecia, Spania și Elveția, incendiile de vegetație fac ravagii, iar în Asia, temperaturile au depășit 50 de grade Celsius în China, în timp ce părți din Coreea de Sud, Japonia și nordul Indiei se confruntă cu inundații și decese din această cauză.
„Noua normalitate"
Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas, a numit această cascadă neîncetată de vreme extremă „noua normalitate".
Unii oameni de știință cred că, de fapt, este doar începutul a ceea ce va urma.
„Nu este cu adevărat noua normalitate (...). Până când nu vom înceta să mai pompăm gaze cu efect de seră în atmosferă, nu avem nicio idee despre cum arată viitorul", a declarat Hannah Cloke, climatolog și profesor la Universitatea Reading din Marea Britanie.
Lumea ar trebui să se pregătească pentru o escaladare a efectelor
Este doar unul dintre numeroșii oameni de știință care avertizează că, deși această vară este foarte rea, atâta timp cât temperatura globală continuă să crească, lumea ar trebui să se pregătească pentru o escaladare a efectelor.
„Noul anormal”
Vremea cu care ne confruntăm este „noul anormal", potrivit lui Michael E. Mann, climatolog și profesor emerit la Universitatea din Pennsylvania.
Michael E. Mann nu pare a fi de acord cu formularea noua normalitate/ noul normal, despre care a declarat la CNN că „transmite în mod greșit ideea că am ajuns pur și simplu într-o nouă stare climatică și că trebuie pur și simplu să ne adaptăm la ea".
„Dar este mult mai rău decât atât. Efectele devin din ce în ce mai grave pe măsură ce arderea combustibililor fosili și încălzirea continuă", a mai spus Michael E. Mann
Se aștepta ca El Niño, un fenomen natural care are un impact asupra încălzirii globale, suprapus cu încălzirea globală pe termen lung, cauzată de om, să aibă un impact mare.
Mann a subliniat și existența unor „anomalii remarcabile": nivelurile record de gheață marină de iarnă în Antarctica și căldura „ieșită din comun" în Atlanticul de Nord, ceea ce-l face să creadă că că ne putem aștepta la recorduri nu doar depășite, ci și spulberate, dacă vom continua să ardem combustibili fosili.
Este posibil să avem și mai multe surprize.
„Fenomenele meteorologice extreme vor continua să devină tot mai intense, iar modelele noastre meteorologice s-ar putea schimba în moduri pe care încă nu le putem prezice", a declarat Peter Stott, cercetător științific în domeniul atribuirii climei, în cadrul UK Met Office.
Căldura, incendiile și inundațiile depășesc deja, în unele cazuri, ceea ce au prezis modelele climatice.
„Vom vedea combinații de evenimente care ar putea duce la efecte neașteptate. Căldura extremă ar putea fi urmată rapid de ploi abundente care să aibă un impact asupra societății, agriculturii și ecosistemelor în moduri neobișnuite (...). Trebuie să fim pregătiți pentru situații care în prezent ar putea părea imposibile", a declarat, pentru CNN, Vikki Thompson, cercetător în domeniul climei la Institutul Meteorologic Regal Olandez.
„Este cu adevărat înfricoșător”
Oamenii de știință consideră că încă mai este timp pentru a evita cele mai grave consecințe.
Planeta este cu aproximativ 1,2 grade Celsius mai caldă decât era înainte de revoluția industrială, dar încă departe de cele 1,5 grade sub care oamenii de știință avertizează că planeta ar trebui să rămână. Totuși consecințele sunt grave.
„Este cu adevărat înfricoșător (....). Cu cât luăm mai multe măsuri, cu cât luăm mai repede aceste măsuri, cu atât mai bun va fi viitorul nostru", a declarat Cloke pentru CNN.