ANSVSA: Amenzi în valoare de 461.800 de lei, pe litoral. Au fost depistaţi angajaţi în blocurile alimentare fără minime cunoştinţe despre respectarea igienei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANSVA: cele mai multe sancţiuni au fost aplicate restaurantelor, urmate de unităţi de tip fast-food  Foto :ANSVA / News.ro
ANSVA: cele mai multe sancţiuni au fost aplicate restaurantelor, urmate de unităţi de tip fast-food  Foto :ANSVA / News.ro

Unele persoane din blocurile alimentare ale unor unităţi cu activitate sezonieră de pe litoral nu au cunoştinţele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă, au constatat inspectorii  Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA), în urma controalelor efectuate în perioada 18 – 25 iulie. Astfel au fost aplicate 52 de amenzi în valoare de 461.800 de lei.

Astfel, potrivit ANSVSA, în săptămâna 18 – 25.07.2021, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021 au fost verificate 269 de unităţi, respectiv: 108 restaurante (40%), 48 de unităţi tip fast – food (18%), 31 de magazine alimentare (11,5%), 14 laboratoare de cofetărie/patiserie (5,2%),12 unităţi de tip bufet (4,5%),11 braserii (4,1%),11 rulote mobile fast – food (4,1%),10 baruri (3,7%), 7 unităţi tip bistro (2,6%), 4 beach-baruri (1,5%), 3 rulote patiserie (1,1%), 2 snack-baruri (0,7%), 2 gelaterii (0,7%), 2 supermarketuri (0,7%), o cofetarie (0,3%), o patiserie (0,3%), o rulotă de gelaterie (0,3%) şi un depozit alimentar (0,3%). 

În urma acestor controale au fost aplicate 52 de amenzi contravenţionale în valoare de 461.800 de lei pentru deficienţe cu privire la: depozitarea neconformă a produselor alimentare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară. 

”De asemenea, s-a constatat că persoanele din blocurile alimentare ale unor unităţi de alimentaţie publică cu activitate sezonieră nu au cunoştinţele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă specifice manipulării alimentelor. Acest aspect poate determina apariţia unor riscuri de contaminare încrucişată a alimentelor/preparatelor alimentare care se servesc către consumatori”, a transmis ANSVSA. 

Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate restaurantelor

Potrivit instituţiei, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate restaurantelor (21 în valoare totală de 178.600 de lei), urmate de unităţi de tip fast-food (14 în valoare totală de 126.200 de lei), magazine alimentare (4 în valoare totală de 32.000 de lei), rulote de tip fast-fost (2 în valoare totală de 20.000 de lei), unităţi de tip bufet (2 în valoare totală de 20.000 de lei), braserii (2 în valoare totală de totală 20.000 de lei), unităţi de tip bistro (2 în valoare totală de 20.000 de lei),baruri (2 în valoare totală de 20.000 de lei), laborator patiserie (1 în valoare de 5.000 de lei)  rulotă patiserie (1 în valoare de 10.000 de lei) şi snack bar (1 în valoare de 10.000 de lei). 

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie. 

Unităţile aflate pe Litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021, pentru ca toţi consumatorii să mănânce alimente sigure pe litoralul românesc şi, impliclit, să beneficieze de un turism sigur la malul mării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite