Angajații din IT cer companiilor să acopere scăderile de salarii după ce guvernul a eliminat facilitățile fiscale: „Încetați mascarada”
0Prin adoptarea „ordonanței trenuleț”, guvernul a eliminat facilitățile fiscale acordate angajaților din sectoarele IT, Construcții și Agricultură cu salarii de până la 10.000 de lei. Sindicaliștii cer, acum, companiilor să acopere diferențele salariale.
Această decizie a dus la o reducere semnificativă a salariilor nete, afectând direct veniturile angajaților cu sume între 500 și 1.000 de lei lunar.
Alianța Sindicatelor din Tehnologia Informațiilor și Comunicații (ANTIC), membră a Blocului Național Sindical (BNS), cere angajatorilor din IT să acopere diferențele salariale apărute ca urmare a eliminării facilităților fiscale.
„Această schimbare pune în lumină o problemă mult mai profundă: atitudinea marilor companii, în special din domeniul IT, care au beneficiat ani de zile de generozitatea statului român prin facilități fiscale, dar care acum refuză să compenseze pierderile salariale ale angajaților”, se arată într-un comunicat emis de ANTIC.
ANTIC, care reprezintă salariați din mari companii multinaționale din IT, atrage atenția asupra amputării veniturilor nete ale angajaților. Dacă în 2023 această măsură a afectat salariații cu venituri de peste 10.000 de lei, în 2025 a venit rândul tuturor angajaților cu venituri de până la 10.000 de lei să suporte consecințele.
Aceștia critică atitudinea marilor companii, în special din domeniul IT, „care au beneficiat ani de zile de generozitatea statului român prin facilități fiscale, dar care acum refuză să compenseze pierderile salariale ale angajaților”.
Președinte ANTIC: „Marile companii să demonstreze că prețuiesc oamenii”
În schimb, sindicaliștii susțin că asistăm la o „răzbunare” îndreptată de companii asupra propriilor angajați, „mascând decizia sub pretextul de a pedepsi statul”.
„Îi invităm pe angajatorii din IT și din celelalte sectoare afectate să înceteze mascarada și să își asume un rol responsabil în fața angajaților lor. Acoperirea diferenței salariale apărute ca urmare a eliminării facilităților fiscale este o datorie morală, mai ales în contextul în care aceste companii și-au construit profituri uriașe datorită acestor beneficii.
Angajații din IT, Construcții și Agricultură nu trebuie pedepsiți pentru deciziile statului. Este momentul ca marile companii să demonstreze că prețuiesc oamenii care le-au construit succesul și să mențină intacte salariile acestora”, precizează Cristiana Matei, președintele ANTIC, în comunicat.