Andronescu: Legea ne împiedică să dăm banii olimpicilor din 2011, dar încercăm să găsim o formulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat joi că prevederile legale în vigoare împiedică instituţia pe care o conduce să acorde premiile în bani cuvenite elevilor medaliaţi la olimpiadele internaţionale din 2011, precizând însă că se caută o formulă pentru plata acestora.

Potrivit ministrului Educaţiei, actele normative ce împiedică ministerul să plătească premiile în bani cuvenite olimpicilor, profesorilor care i-au pregătit şi şcolilor sunt Legea nr. 285/2010 şi Legea nr. 283/2011, transmite Mediafax. Prima lege prevede, la articolul 9, că „în anul 2011, ordonatorii de credite nu vor acorda premii şi prime de vacanţă", iar în a doua se arată, la articolul 7, că în anul 2012, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare, nu vor acorda premii şi prime de vacanţă.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, în mai, guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă legată de plata banilor cuveniţi olimpicilor, însă Ministerul Finanţelor a explicat că actul normativ nu poate fi aplicat retroactiv, ci doar de acum încolo, respectiv începând cu olimpicii din 2012. Altfel spus, ordonanţa rezolvă problema plăţii olimpicilor de anul acesta, însă nu şi pe cea a celor din 2011.

„Încercăm să găsim o formulă", a spus Andronescu despre banii neplătiţi celor aproximativ 100 de elevi care au câştigat medalii la olimpiadele de anul trecut.

Totalul premiilor cuvenite olimpicilor din 2011 este de 2,28 milioane lei, potrivit ministerului.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Putna, unde a participat la slujba prilejuită de hramul mănăstirii, referitor la neacordarea de premii pentru olimpicii români, că situaţia este cauzată de o ordonanţă de pe vremea Guvernului Boc, adăugând: „O vom rezolva".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite