"Anatomia lui Grey" pică examenul medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serialele cu doctori, precum "Anatomia lui Grey" sau "Doctor House", conţin atât de multe greşeli medicale, încât posturile de televiziune ar trebui să nu le mai difuzeze, susţin medicii

Serialele cu doctori, precum "Anatomia lui Grey" sau "Doctor House", conţin atât de multe greşeli medicale, încât posturile de televiziune ar trebui să nu le mai difuzeze, susţin medicii italieni.

"Aceste seriale le furnizează telespectatorilor opinii greşite despre medicină", a declarat Annalisa Silvestro, preşedintele Federaţiei Naţionale a Colegiilor Medicale din Italia, citată de Hollywood Reporter. De aceeaşi părere sunt şi unii medici americani.

Într-un articol din cotidianul online american "Slate", Ingrid Katz şi Alexi Wright caracterizează serialele ca "exagerate din punct de vedere medical şi derutante".

Printre păcatele show-ului care-l are în centru pe sarcasticul doctor Gregory House se numără scăpări de tipul unui test de funcţionare a nervilor în care pacientul este înţepat cu ace, deşi varianta modernă a procedurii foloseşte impulsuri electrice. "Anatomia lui Grey" este acuzat însă că scapă din vedere elementul cel mai important: pacientul.

În anii '50 şi '60, Asociaţia Medicală Americană avea drept de veto asupra serialelor cu medici şi îi ţinea pe producătorii de televiziune din scurt. La acea vreme, doctorii erau prezentaţi ca supereroi devotaţi pacienţilor. Mai târziu, instituţia a ieşit din ecuaţie, iar medicii de pe micul ecran au devenit oameni normali, cu probleme de sănătate şi cu relaţii disfuncţionale.

În "Anatomia lui Grey", care excelează în domeniul dramelor personale, apar şi multe "inexactităţi" medicale. De exemplu, personajul CristinaYang îi cere unei femei să doneze organele soţului său pentru a putea salva un alt bărbat, deşi în realitate spitalele fac mari eforturi pentru a evita astfel de conflicte de interese. Scăpările producătorilor ar putea afecta percepţia publică asupra donării de organe şi a relaţiei medic-pacient în general.

Ca în majoritatea show-urilor de televiziune de gen, "Anatomia lui Grey" are însă o serie de consilieri medicali. "Tot ce se întâmplă în serial este cel puţin posibil", chiar dacă nu este probabil, a explicat producătoarea Joan Rater. "Ne străduim să nu prezentăm fapte medicale false. Poţi oricând să iei o idee şi să o ajustezi pentru a căpăta veridicitate."

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite