AMORO - asociaţia care reuneşte medicii români de pe Coasta de Azur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Turchină în 2013 FOTO Arhiva Adevărul
Constantin Turchină în 2013 FOTO Arhiva Adevărul

Acum doi ani, un medic cardiolog român stabilit la Monaco, Constantin Turchină, a înfiinţat o asociaţie menită a crea o colaborare mai strânsă între cadrele medicale de origine română practicante în spitalele de pe Coasta de Azur. Devenit între timp şi Consul Onorific al României la Monaco,acesta a prezentat reuşitele organizaţiei fondate în 2014 într-un interviu publicat miercuri în cotidianul „Monaco Matin”.

Dr. Turchină a pus bazele Asociaţiei Medicilor de Origine Română de pe Coasta de Azur (AMORO) în 2014, cu scopul de „a crea o sinergie între medicii de origine română care practică medicina în sudul Franţei”, al căror număr este estimat la peste 1.000, în ideea formării unei conexiuni profesionale, amicale şi culturale şi a promovării imaginii excelente pe care doctorii români din străinătate o fac ţării. De altfel, medicul cardiolog a declarat că data oficială a fondării AMORO a fost aleasă special pentru 24 ianuarie 2014, de Ziua Unirii Principatelor Române.

În cei doi ani de existenţă, AMORO a organizat aproximativ 20 de evenimente destinate medicilor români de pe Coasta de Azur, cu ocazia sărbătorilor legale sau cu obiective profesionale.

„Printre evenimentele pe care le-am organizat se numără celebrarea Zilei Internaţionale a Femeii, un picnic de Paşte, o ceremonie specială de pictare a ouălor de Paşte şi concerte de colinde de Crăciun pentru copiii membrilor. În plus, am organizat colocvii ale specialiştilor din domeniile administrativ şi financiar şi suntem sponsori şi parteneri activi ai Festivalului de Film românesc de la Nisa” a declarat dr.Turchină pentru „Monaco Matin”.

Consulul onorific al României la Monaco a punctat şi activităţile umanitare organizate de AMORO, care au vizat şi ajutorarea românilor care nu îşi permiteau intervenţii chirurgicale mai complicate: 

„Printr-o colaborare cu Centrul Cardio-Toracic din Monaco, cu sprijinul doctorului Clara Alexandrescu – care se ocupă de secţiunea Umanitar – am reuşit să operăm un copil român cu o malformaţie cardiacă. De asemenea, suportăm costurile unor vacanţe pe Coasta de Azur pentru copii români proveniţi din familii sărace, care nu au fost niciodată la mare” a adăugat dr. Turchină.

Medicul cardiolog s-a declarat mulţumit de realizările AMORO până în acest moment, considerând că asociaţia şi-a atins scopul iniţial: „regruparea diasporei româneşti şi portretizarea integrării sale excelente în cadrul societăţii monegasce şi a celei franceze.”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite