Agenţia Medicamentului investighează de ce Euthyroxul, medicament pentru probleme cu tiroida, a dispărut de pe piaţă. „Nu ţin toate lucrurile de noi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Un control al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDRM) a fost demarat, miercuri, la producătorii şi distribuitorii din domeniu, după ce un medicament pentru tratarea bolilor tiroidiene – Euthyrox – este de negăsit pe piaţă, deşi instituţia a solicitat suplimentarea cantităţilor.

„Este deocamdată un singur deţinător de autorizaţie pentru comprimate pe bază de levotiroxină, se vor avea în vedere şi autorizaţii pentru import paralel, ştiu că s-a şi eliberat una. Să vedem şi în ce cantităţi va intra levotiroxina-comprimate prin această autorizaţie de de import parallel. Nu pot să estimez acum şi să vă spun data cînd se va rezolva, deoarece tot Agenţia o să pară că nu îşi respectă un cuvânt. Nu ţin toate lucrurile de noi! Asta nu se înţelege şi asta este situaţia”, a declarat la Digi24 purtatorul de cuvânt al ANMDMR, Anca Crupariu.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis „Adevărul”, deşi s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor apărute în ceea ce priveste disponibilitatea medicamentului Euthyrox (levotiroxina), ANMDMR primeşte în continuare sesizări de la pacienţii care nu găsesc acest produs în farmacii.

„Potrivit datelor ANMDMR, consumul de levotiroxină a crescut cu până la 50% în perioada ianuarie - februarie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, motiv pentru care Agenţia a solicitat companiei producătoare suplimentarea cantităţilor disponibile pentru piaţa românească. În ciuda suplimentarii cantităţilor puse pe piaţă în luna aprilie, încă se înregistrează discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, în toată ţara, ceea ce impune luarea în continuare de măsuri specific”, se arată în comunicat.

Verificări şi la distribuitorii angro

Potrivit ANMDMR, în perioada următoare, Agenţia va continua verificările privind respectarea obligaţiei de serviciu public, conform prevederilor art. 699 pct. 19 si art. 804 alin (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, atât la nivelul companiei care deţine autorizaţia de punere pe piaţă, cât şi la nivelul distribuitorilor angro, în aşa fel încât aceasta să se reflecte în capacitatea farmaciei de a răspunde nevoilor pacienţilor. 

„În plus, datele estimative privind numărul de pacienţi români care au nevoie de acest medicament, solicitate Comisiei de Endocrinologie a Ministerului Sănătăţii, au fost transmise către compania producătoare, pentru ca aceasta să-şi planifice corespunzător producţia şi să livreze cantităţile optime de medicament în România. Agenţia monitorizează permanent situaţia stocurilor şi a livrărilor de Euthyrox către farmacii, solicitând în acelaşi timp măsuri urgente din partea companiei producătoare pentru asigurarea pieţei din România conform nivelului cererii. De asemenea, pacienţii care se confruntă cu dificultăţi în procurarea medicamentelor pot sesiza acest lucru pe adresa de e-mail dedicată, lipsamedicament@anm.ro”, se mai arată în comunicat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite