800 de carmangerii din Romania au importat tartite de gaina, piele de curcan si oase congelate
0Deseurile si subprodusele rezultate din abatorizare au fost utilizate ca materie prima in industria preparatelor din carne si comercializate la preturi lux. Pentru caini si pisici, Romania a importat "carne de miel"
In primul trimestru al acestui an, in punctele vamale din zona de vest a tarii - Nadlac si Bors - au fost importate peste 1.200 tone de subproduse alimentare. Este vorba de oase congelate, tartite de gaina, piele de curcan, sorici si cartilagii care au fost utilizate in productia de preparate din carne, in special mezeluri si carnati. De regula, distributia produselor s-a realizat in unitati comerciale clandestine, situate in judetele Bihor, Arad si Timis, asa-zise "puncte alimentare" care mai functioneaza si astazi fara autorizatie sanitar-veterinara. In ce priveste preparatele din carne, o retea de carmangerii - peste 250 unitati au fost localizate in Bucuresti - produce fara licenta de fabricatie, fara documente sanitar-veterinare de origine a materiei prime sau cu neconcordante flagrante intre datele inscrise si produsele prezentate spre comercializare. Asa, de pilda, in judetul Arad au fost confiscate, in urma cu cateva zile, 3.100 kilograme carne de pasare dezosata mecanic, cantitate trecuta clandestin prin vama. De remarcat ca restrictiile sanitar-veterinare la importurile produselor de origine animala nu au descurajat apucaturile unor agenti economici in eludarea legilor, societatile importatoare evitand sa efectueze - conform Ordinului Ministerului Agriculturii nr. 68/1997 - examene complete de laborator. Asa se face ca, in baza licentelor primite, pentru importurile provenite din tarile in care e prezenta boala vacii nebune, scarpia la ovine si caprine, firme din Bucuresti au efectuat importuri de hrana pentru caini si pisici, din SUA, cu mentiunea ca ambalajele contin "carne de miel".