2013, anul victoriei asupra petardelor. Medicii anunţă o scădere importantă a numărului de victime ale pocnitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petardele şi artificiile nu au făcut nicio victimă până acum, spre deosebire de anii anteriori, când sute de pacienţi se prezentau la camera de gardă a Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice având diverse leziuni provocate de explozia obiectelor pirotehnice comercializate de regulă în perioada sărbătorilor de iarnă. Anunţul a fost făcut de directorul unităţii medicale, profesorul Monica Pop.

„În alţi ani, până la apariţia legii şi până la derularea campaniilor de informare în mass-media, în această perioadă a anului se prezentau sute de pacienţi, unii cu leziuni foarte grave sau chiar cu pierderea vederii ca urmare a acestor accidente”, a declarat medicul, potrivit unui comunicat de presă. 

Potrivit acesteia, meritele revin autorităţilor implicate, dar mai ales legii care interzice comercializarea de astfel de produse. 

800.000 de petarde şi artificii, confiscate în decembrie

Peste 800.000 de petarde şi artificii au fost confiscate de poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase în urma a zeci de controale efectuate în perioada 2 - 28 decembrie. Concret, au fost constatate 77 de infracţiuni, ulterior fiind deschise dosare penale pentru 85 de persoane. Acestea sunt cercetate pentru deţinere ilegală şi efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice. 

Potrivit datelor statistice ale Poliţiei Române, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se comercializau „la liber”, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestora. 

După apariţia, în anul 2006, a restricţionării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară au fost înregistrate, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate decese.

Potrivit evidenţelor Poliţiei Române, la nivel naţional, până în prezent, 12 societăţi comerciale au efectuat importuri sau transferuri de articole pirotehnice, la cantitatea importată sau transferată adăugându-se cea rămasă în stoc din anii precedenţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite