VIDEO Cum ar trebui să stăm corect la birou şi cum ar trebui să dormim ca să combatem durerile de spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Orele petrecute la birou tasează coloana vertebrală, dacă vă măsuraţi dimineaţa şi apoi seara, veţi vedea că există o diferenţă şi aceasta va atrage după sine durerile de spate“, spune prof. dr. Elena Căciulan
„Orele petrecute la birou tasează coloana vertebrală, dacă vă măsuraţi dimineaţa şi apoi seara, veţi vedea că există o diferenţă şi aceasta va atrage după sine durerile de spate“, spune prof. dr. Elena Căciulan

Prof. dr. Elena Căciulan, preşedintele Federaţiei Române a Asociaţiilor de Fizioterapie, a explicat la Adevărul Live cum putem scăpa de durerile de spate, una dintre cele mai frecvente neplăceri ale omului modern.

Poziţia incorectă la birou, dar şi mersul incorect ne pun la grea încercare coloana vertebrală. Aşa se face că încă din şcoala generală, copiii îşi strâmbă coloana, iar adulţii se plâng, din ce în ce mai mult, de dureri de spate uneori invalidante.

Prof. dr. Elena Căciulan a explicat la Adevărul Live de ce apar durerile de spate, care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem în ceea ce priveşte coloana vertebrală şi care sunt cele mai importante măsuri pe care trebuie să le luăm ca să ne îndreptăm spatele. 

Cele mai importante declaraţii:

„Dintre pacienţii care ajung la noi la cabinet, cam 80-90% au dureri de spate şi atunci noi încercăm să dăm o notă şi să ştiţi că durerile de spate nu este neapărat prezentă în viaţa adulţilor, ci mai degrabă în cea a tinerilor“

„După un număr de şedinţe de kinetoterapie, durerile scad. Pe câmpul deschis al kinetoterapiei poate ajunge de la copilul mic de câteva zile până la adulţi. Kinetoterapia nu are vârsta, ea poate aborda orice om, de orice vârstă. De cele mai multe ori oamenii îşi doresc pastila minune pentru a trece durere. După câteva şedinţe, pacientul se întoarce şi spune că durerea nu a dispărut, dar kinetoterapia necesită răbdare, trebuie un program bine condus, care să fie îmbunătăţit de fiecare dată cu elemente noi, dar nu trebuie să ne grăbim foarte tare. Totul trebuie să se facă după regula paşilor mici“

„Poziţia anterioară a umerilor şi rotunjirea spatelui. Când vorbim de scolioză, putem vorbi despre o scolioză cu care te naşti sau una care apare în timp, iar atunci vorbim de o rotaţie vertebrală, care atrage după sine acea cocoaşă şi care este foarte gravă dacă depăşeşte unghiul de 40-50 de grade“

„Scolioza este denumită partea neagră a ortopediei, pentru că este foarte greu să îţi dai seama care sunt cauzele. O mamă purtătoare de scolioză ar fi bine să-şi controleze copilul cel puţin o dată la şase luni. Cauzele sunt multiple, important este ca tu, ca părinte, să controlezi mereu copilul şi dacă ţi se pare că ceva nu este în regulă şi este bine că mergi să consulţi un medic“, a explicat prof. dr. Elena Căciulan (foto dreapta), preşedintele Federaţiei Române a Asociaţiilor de Kinetoterapie.

image

„Putem vorbi de o scolioză adevărată sau de atitudinea scoliotică, aceasta este cea care se vindecă foarte frumos. Poziţia corectă este trunchi, bazin, coapse, gambă de 90 de grade, iar scaunul trebuie să fie uşor înclinat în faţă la 15 grade şi întotdeauna copilul să se sprijine cu antebraţul de birou, poziţia calculatorului ar trebui să fie la o distanţă de 45-60 de grade, ecranul să aibă o înclinare de 15 grade, iar biroul să fie reglabil “

„Orele petrecute la birou tasează coloana vertebrală, dacă vă măsuraţi dimineaţa şi apoi seara, veţi vedea că există o diferenţă şi aceasta va atrage după sine durerile de spate“

„Nu avem timp când nu vrem, dacă nu învăţăm să ne iubim, să ne valorizăm, niciodată nu vom reuşi să fim buni, să dăm ce este mai bun din noi. O durere atrage după sine incapacitatea de muncă şi modificări la nivelul psihic“

Cum ne-a „cocoşat“ stilul de viaţă modern şi soluţii la îndemână să ne îndreptăm spatele 

   

„O funcţie pierdută nu se câştigă cu o pastilă minune, ci numai prin mişcare. Am apreciat foarte tare că aceşti tineri care intră în cabinetele de kinetoterapie sunt actori nu consumatori ai sistemului de sănătate. Actor înseamnă că sunt oameni care investesc în starea lor de sănătate. Este important să conştientizezi că exerciţiul fizic te ajută să depăşeşti momente extrem de grele, pentru că o intervenţie chirurgicală nu îţi rezolvă pe deplin problema“

   

„Am spus mereu că poporul român nu are cultura pentru mişcare, aceasta ar trebui să facă parte din cultura română. În străinătate toată lumea aleargă. Eu nu spun că dacă trebuie să faci intervenţia, nu trebuie să o faci, eu spun că există o perioadă premergătoare operaţiei, dar sunt probleme de spate care nu întotdeauna au nevoie de intervenţii chirurgicale“

„De cele mai multe ori pacienţii merg la un medic de specialitate, fie ortoped, fie neurochirurg, către un medic care are o arie destul de largă în acest domeniu. Se face o evaluare, teste speciale pentru regiunea cervicală, lombară, vezi care sunt problemele, care muşchi este deficitar, şi apoi stabileşte programul de kinetoterapie pentru fiecare pacient în parte. Este un tratament individual, tratament care cu timpul se poate îmbunătăţi în funcţie de pacient“

„De exemplu durerea dintr-o anumită regiune a corpului nu este locul exact al problemei, de aceea este nevoie de o evaluare, să afli detalii care la prima vedere nu par atât de importante“

„Sunt tehnici pe care nu le faci în fiecare zi, pacientul poate veni doar o dată pe săptămână. Odată ce începeţi să faceţi kinetoterapie, o să vedeţi că simţiţi că aveţi nevoie de mişcare exact cum aveţi nevoie să mâncaţi, să beţi apa. Un om care se mişcă îşi va păstra pentru totdeauna mobilitatea şi flexibilitatea corpului“

„După o intervenţie plastică, pacienţii merg la kinetoterapie. Ea poate face foarte mult bine şi este foarte important să dezvoltăm în România această ramură“

„De cele mai multe ori ajung la noi pacienţi care au probleme din cauza practicilor din sălile de forţă, pentru că această practică nu este adaptată. Durerea atrage după sine frica de mişcare, eu cred că 30 de minute pe zi de mişcare sau de trei ori pe săptămână nu ne va face niciun rău, nu poate decât să ne aducă elemente pozitive în buna mişcare a corpului“

„Trebuie să ne găsim puţin timp pentru mişcare, chiar dacă nu alergăm, trebuie să mergem pe jos. Important este să ne impunem în programul zilnic dorinţa de a schimba ceva, până la urmă contează foarte mult şi atitudinea pe care o avem faţă de noi înşine, Eu întotdeauna am timp să-mi fac programul de kinetoterapie. Am o hernie cervicală, una lombară şi am reuşit să supravieţuiesc cinci ani fără o intervenţie chirurgicală, doar cu kinetoterapie“

„Întotdeauna partea aceasta de sport este acompaniată de o anumită îmbrăcăminte, noi credem că dacă avem un anume tip de pantofi sau haine facem mişcare mai bine. Trebuie să ai o ţinută lejeră, dar un pantof mai scump nu te face să alergi mai repede, dar un pantof comod, un pantof care te face să te simţi bine în el şi un costum simplu te pot ajuta, pentru că dorinţa te ajută mai mult decât orice“

„Nu spun că nu mai ştim să mergem corect, spun că nu mai alergăm. Grijile de zi cu zi ne rotunjesc spatele, mergem cu privirea în pământ, avem capul plecat. Copiii au tendinţa de obezitate, câţi copii mai fac educaţie fizică la şcoală? Educaţia pentru mişcare, a şti să mergi elegant, să stai frumos în bancă, acestea sunt lucruri cu care pleci în viaţă. Probleme se accentuează în timp, dacă ele nu sunt susţinute cu kinetoterapie e greu de crezut că vor creşte sănătoşi“

„Salteaua este foarte importantă, trebuie să avem o saltea tare, niciodată moale. Dacă aveţi dureri lombare, este bine sub regiunea lombară să puneţi o pernă, dacă avem dureri la nivel cervical, este bine să dormim fără pernă sau să facem un rulou dintr-un prosop pe care să-l punem sub zona cervicală. Niciodată nu trebuie să vă ridicaţi direct din pat, trebuie mai întâi să puneţi laba piciorului jos, apoi în şezut câteva minute şi abia apoi să te ridici“

„Numai după ce ai avut o problemă reală, ai făcut kinetoterpaie, te simţi bine, abia atunci începi să crezi că mişcarea te-a ajutat“

„Fiecare om doarme aşa cum poate, este imposibil să conştientizeze poziţia în somn, cei care au probleme la nivel cervical nu ar trebui să doarmă pe burtă, ci doar pe spate, culcat lateral stânga sau culcat lateral dreapta. Important este să găseşti poziţii care îţi fac bine şi nu-ţi accentuează o deficienţă“

„În kinetoterapie vorbim întotdeauna de poziţionare, aceasta înseamnă 50% din recuperarea lui. Degeaba faci la sală exerciţiile corect, dacă acasă nu le respecţi, trebuie să-ţi schimbi total stilul de viaţă“

„Coloana poate fi îndreptată. În cazul scoliozelor se poate trata printr-o metodă specială, există un aparat. Trebuie urmaţi cei trei paşi: aparatul FED (fixare, elongare si derotare, n.r.), kinetoterapie, corset. Şi cifoza se poate îndrepta, dar este greu de spus cât durează recuperarea completă a unui pacient, unul se recuperează mai uşor, altul mai greu, depinde de moştenirea lor genetică, cât de frecvent face kinetoterapie, sunt foarte multe elemente care converg la recuperarea unui pacient“

„Sciatica poate fi 30-40% prezentă în totalul populaţiei. Cauzele sunt multiple şi este greu să spui de unde a pornit, dar în condiţiile în care nu eşti adeptul mişcării, atunci dintr-o singură mişcare poţi da naştere unor probleme serioase“

„Nu ştim sau nu vrem să credem că această kinetoterapie este singura care poate să-ţi aducă îmbunătătţiri şi-ţi poate alunga durerea. Durerea va reveni de fiecare dată, pentru că dacă nu lucrezi mereu, este greu de crezut că acea pastilă minune îţi va înlătura durere, din contră o durere minoră se poate complia. O intervenţie chirurgicală te va face un om mult mai sensibili, de cele mai multe ori pacienţii care suferă operaţii sunt extrem de rezervaţi în privinţa mişcării şi atunci problemele se vor accentua. Trebuie să faci mişcare pentru a recâştiga mobilitatea“

„Nu trebuie să ai foarte mulţi bani, pot veni o şedinţă, două, cât consideră fiecare că poate stăpâni programul şi apoi mai pot veni peste un an pentru a aduce îmbunătăţiri programului“

„În România un kinetoterapeut nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, deşi peste tot în lume există un astfel de contract. Pacinetul are dreptul la zece şedinţe gratuite, după care trebuie să plătească“

„Este bine ca munca să fie făcută în echipă, pentru că atunci echipa interdisciplinară vine cu soluţii care pot îmbunătăţi programul pacientului şi automat viaţa acestui şi se pot astfel înlătura problemele care se pot ivi“

„Orice bucăţică din corp poate fi vindecată prin kinetoterapie, dar trebuie ca pacientul să fie evaluat şi să fie găsite cele mai bune soluţii de recuperare. Cu cât ajungi mai repede la un specialist, cu atât mai repede revii la ceea ce ai fost, cu cât amâni mai mult, cu atât mai tare se vor accentua durerile, iar recuperarea va fi mai anevoioasă“

„Copiii se nasc foarte des cu infirmitate motorie cerebrală şi atunci o kinetoterapie ajută aceşti bebeluşi să se recupereze. La adolescenţi scoliozele şi fracturile se pot recupera tot prin kinetoterapie, la schi apar o mulţime de probleme, dar şi tineri care merg la sălile de fitness sunt predispuşi unor probleme destul de serioase“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite