Unele femei chiar au bărbaţi în minte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mama

Gândul unei mame este mereu la copilul ei, iar oamenii de ştiinţă au şi descoperit acum o posibilă explicaţie: ei cred că atunci când o femeie dă naştere unui băiat, o parte dintre celulele lui trec în corpul mamei înainte de a ajunge în creierul ei. ADN-ul masculin poate persista acolo zeci de ani.

Deşi nu există nicio dovadă că acesta face o femeie să fie mai masculină, ar putea exista anumite consecinţe asupra sănătăţii sale. Oamenii de ştiinţă americani au examinat creierul a 59 de femei care au murit la o vârstă cuprinsă între 32 şi 101 ani, scrie „Daily Mail“.

O genă localizată pe cromozomul Y – care ar trebui să se găsească doar la bărbaţi – a fost găsită în aproape două treimi dintre creierele analizate de cercetători. Ei spun că explicaţia cea mai probabilă este că gena provine de la fiul purtat în pântece.

Astfel, aşa cum mama oferă oxigen şi substanţe nutritive copilului ei nenăscut, prin placentă, „traficul“ de celulele se produce şi în sens invers. Studiul sugerează că celulele copilului rămân în corpul mamei zeci de ani, în contextul în care a fost găsit ADN masculin în creierul unei femei care a murit la vârsta de 94 de ani.

Există ipoteza că şi naşterea unei fiice lasă urme în creierul mamei, dar testarea acestei teorii ar fi mult mai dificilă.

Acesta este primul studiu care descoperă existenţa de ADN masculin în creierul femeilor, aşa că este destul de greu de identificat posibilele efecte.

Studiile anterioare au descoperit celule masculine în sângele femeilor, în maduva lor osoasă, în inimă, plămâni, ficat şi în alte organe. Fenomenul, cunoscut sub numele de microchimerism, este considerat a fi benefic pentru sănătatea femeilor.

ADN-ul masculin poate ajuta o femeie să lupte împotriva cancerului la sân, prin întărirea sistemului imunitar.  Acesta poate ajuta, de asemenea, la repararea ţesuturilor deteriorate sau împotriva artritei.

Unii oameni de ştiinţă cred că infuzia de celule proaspete de la copil la mamă ar putea explica de ce femeile tind să trăiască mai mult decât bărbaţii.

În acelaşi timp, însă, microchimerismul a fost legat de problemele intestinale sau de cancerul de piele.

Cercetătoarea Lee Nelson este de părere că descoperirea mai multor informaţii privind modalitatea în care celulele provoacă sau protejează împotriva anumitor boli ar putea ajuta la identificarea unor noi tratamente.

„O mai bună înţelegere a acţiunilor celulelor transferate ar putea, într-o zi, să permită valorificarea efectelor benefice ale acestora şi să limiteze potenţialul lor distructiv“, a adăugat Nelson.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite