Una din trei românce are lipsă de fier fără să știe. Cum se tratează anemia feriptivă

0
Publicat:

Circa o treime din femeile din țara noastră au anemie și nu sunt conștiente de acest lucru. Oboseala se numără printre cele mai frecvente simptome. 

1 din 3 femei are anemie feriptivă - Foto Shutterstock
1 din 3 femei are anemie feriptivă - Foto Shutterstock

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cele mai multe femei află că suferă de anemie feriptivă atunci când rămân însărcinate. Astfel, 36,5% dintre femei suferă de o deficiență de fier în timpul sarcinii. Când vine vorba de femeile cu vârste între 15 și 49 ani, 29,6% suferă de anemie atunci când nu sunt însărcinate, relatează ObservatorNews.ro. 

Una dintre cele mai comune forme de anemie, anemia feriptivă reprezintă o carență a acestui mineral în organism. Practic, atunci când nu are suficient fier, corpul nostru nu poate sintetiza corespunzător hemoglobina, iar țesuturile sunt insuficient oxigenate. Iar asta ne face să fim mai obosiți și mai puțin productivi.

De ce apare carența de fier 

Anemia feriptivă nu apare de la sine, ci este cauzată fie de anumite afecțiuni, fie de stilul de viață. 

Hemoragiile se numără printre cele mai frecvente cauze, o pierdere de sânge în perioada menstruației sau unele traumatisme poate conduce la lipsa de fier. 

O dietă săracă în alimente bogate în fier scade, în timp, numărul de eritrocite. 

De altfel, poate fi vorba și de absorția insuficientă a fierului, iar asta se întâmplă atunci când pacientul suferă de boli ale intestinului sau când o parte din intestin a fost înlăturată chirurgical, informează site-ul Regina Maria. 

Mai mult decât atât, afecțiunea este frecventă în timpul sarcinii, deoarece sângele mamei este vital pentru dezvoltarea bebelușului. 

În plus, carența poate fi cauzată de afecțiuni genetice rare, de sporturile de anduranță, de afecțiuni intestinale și digestive, intervenții chirurgicale la stomac și intestin, afecțiuni ale rinichilor  sau de afecțiuni ce pot cauza inflamații, cum sunt insuficiența cardiacă congestivă sau obezitatea.

Cele mai expuse sunt femeile, copiii, vegetarieni și cei care donează frecvent sânge.  

Simptome ale lipsei de fier 

O simplă analiză de sânge, care se numără printre cele pe care le putem face gratuit cu trimitere de la medicul de familie, pentru că este decontată de CNAS, ne poate ajuta să vedem dacă avem o lipsă de fier. 

Concret, hemoglobina, sideremia și feritina serică ne pot ajuta să identificăm dacă avem anemie feriptivă. 

În plus, semne precum oboseala și epuizarea, paloarea tenului, unghii fragile, dar și mâini și picioare care sunt reci tot timpul ar trebui să ne facă să ne gândim la lipsa de fier în organism.  

Mai mult decât atât, cei care au carențe de fier se pot confrunta cu amețeli, dureri de cap și în piept, bătăi rapide ale inimii, probleme respiratorii. 

Copii sau bebelușii cu anemie feriptivă pot avea un apetit crescut, potrivit site-ului Dr Max. 

Tratament 

Specialiștii sunt cei care ar trebui să stabileasă ce suplimente de fier ar trebui să luăm, dacă o analiză de sânge confirmă că ne confruntăm cu lipsa de fier. 

Suplimentele pe bază de fier pot reface nivelul acestui mineral, dar schema de tratament și doza va fi decisă de medic. 

În cazuri mai grave, medicii pot recomanda administrarea de fier pe cale intravenoasă. De altfel, dacă medicul specialist observă că anemia este cauzată de sângerări interne se poate ajunge chiar la o intervenție chirurgicală. 

Deși regimul alimentar sănătos nu poate combate anemia, ne poate ajuta să prevenim astfel de carențe. O alimentație bogată în alimente ce conțin fier și vitamina C, care crește absorția acestui mineral, este necesară.  

Printre alimentele bogate în fier se numără carnea, ouăle și produsele lactate, spanacul, dovleacul și fructele de mare. Iar corpul nostru poate extrage vitamina C din citrice, fructe precu kiwi, căpșuni, ananas, mango și altele, legume, cum sunt ardeii grași, brocoli, connopida sau varza de Bruxelles. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite