Proiect: Impozit mai mic pe proprietăți, dacă donezi sânge de cel puțin trei ori pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care donează sânge de cel puțin 3 ori pe an ar putea beneficia de o reducere a impozitului pe clădiri și teren, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.

Impozit mai mic pe proprietăți, dacă donezi sânge de cel puțin trei ori pe an
Impozit mai mic pe proprietăți, dacă donezi sânge de cel puțin trei ori pe an

Propunerea legislativă prevede modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. 

Astfel, consiliile locale, inclusiv Consiliul general al Municipiului București ar putea acorda o reducere, exprimată în procent, a impozitului pe clădiri și teren pentru donatorii de sânge, ce fac dovada a cel puțin trei donări de sânge în cursul unui an, și care dețin un teren sau o clădire în România.

Proiectul presupune ca donarea să fie făcută într-un loc adecvat și autorizat pentru astfel de activități, așa cum reglementează art. 16 din Legea 282/2005, astfel  "donarea de sânge se realizează atât în cadrul centrelor de transfuzie sanguină judeţene şi al municipiului Bucureşti, cât şi în cadrul unităţilor mobile aparţinând centrelor de recoltare de sânge, dotate corespunzător, care se deplasează în vederea recoltării de sânge de la potenţialii donatori".  

De asemenea, fiecare autoritate locală va fi liberă să decidă dacă acordă o astfel de reducere pentru promovarea donării de sânge. Reducerea va putea fi cumulată cu bonificația de 10%  acordată pentru plata anticipată a impozitului pe întregul an, până la 31 martie. Reducerea se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat, menționează iniţiatorii.  

 Totodată, "scutirile sau reducerile de la plata impozitului taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative, mai prevede proiectul.  Procentul reducerii, precum şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge se stipulează în cuprinsul hotărârii de consiliu local care instituie reducerea impozitului acordată în baza prezentei legi.”  

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în 2022 a fost înregistrat un număr de 319.926 de donatori de sânge şi componente sanguine umane, reprezentând 1,8 % din totalul populaţiei României.

În prezent, sunt desfășurate mai multe campanii pentru promovarea donării de sânge, însă nivelul donațiilor este de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie spitalele şi, implicit, pacienţii, susțin parlamentarii.  

Deputaţii Alfred Simonis - PSD, Florin Roman, Gabriel Andronache, Nelu Tătaru - PNL; Csoma Botond - UDMR, Silviu Vexler - deputat FCER (minorităţi) sunt nițiatorii proiectului ce a fost depus la Senat, ca primă Cameră sesizată. 

Beneficii ale donării de sânge

La o donare de sânge este recoltată o cantitate de 450 ml și durează între 8 și 10 minute. Datele arată că doar 1,7% din populație donează sânge, față de media europeană de 10%. Există cinci centre în București și câte un Centru de Transfuzie în fiecare municipiu de județ. 

Țările europene cu cel mai mare nivel de donare de sânge sun Austria, Franța, Grecia și Cehia. 

Oamenii care donează sânge au anumite beneficii pentru starea de sănătate, unele studii sustinând că donarea regulată produce o reglare a nivelului fierului din sange, întărește sistemul imunitar și diminuează riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, pentru a se reface sângele donat, corpul arde 650 de calorii. 

Românii care donează primesc deja unele beneficii materiale, cum ar fi o zi liberă, 7 tichete de masă, decontarea cheltuielilor de transport pentru ziua în care se face donarea. 

Donatorii beneficiază gratuit și de evaluare medicală, de un set de analize ce relevă starea de sănătate și de un set de analize de biochimie, la solicitarea donatorului.

De altfel, oamenii care donează sânge pot afla ce grupă de sânge au și dacă au Rh-ul pozitiv sau negativ. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite