Un nou scandal în jurul băuturilor Coca-Cola/Pepsi-Cola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii celebrelor răcoritoare sunt acuzaţi că ar folosi în concentraţii riscante un ingredient periculos pentru sănătate, potrivit publicaţiei britanice „Daily Mail".

O substanţă care dă băuturilor de tip cola culoarea specifică, asociată cu riscul de cancer pulmonar, a fost găsit în sucurile comercializate în Marea Britanie în concentraţii mai mari decât în sucurile destinate consumatorilor americani. Asociaţia Britanică a Băuturilor Răcoritoare a declarat cu această ocazie că nu există motive de îngrijorare.

Totuşi, după ce în Statele Unite, s-au făcut ajustări în ceea ce priveşte calitatea ingredientelor, la cererea fermă a Agenţiei Americane pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (FDA), s-au încins spiritele şi în asociaţiile britanice care militează pentru sănătatea publică.
De altfel, în ciuda repetatelor garanţii de siguranţă din partea producătorilor, care spun că nu există „ dovezi fondate", din martie 2012, consumatorii americani beneficiază de sticle şi de doze cu cola cu o concentraţie sigură de colorant.
Pentru aceasta producătorii au folosit un colorant de tip caramel fără substanţa 4-MI, principala problemă, care însă este de patru ori mai scump decât vechiul colorant.
„Producătorii băuturilor n-au schimbat reţeta originală, ci doar au luat decizia de a folosi alţi coloranţi de tip caramel, pentru a corespunde directivei 65 din statul California (Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act - Actului pentru Apă Potabilă Sigură şi pentru Sancţionarea Toxicităţii)", a declarat Ben Sheidler, purtătorul de cuvânt al companiei Coca-Cola.

Consumatorii britanici îşi cer dreptul la respect

Pentru că vor să se bucure de un tratament egal, reprezentanţii asociaţiilor britanice care militează pentru reducerea concentraţiei colorantului-problemă au declarat că vor cere Ministrului Sănătăţii să ia măsuri care să-i protejeze pe consumatorii britanici. În acest sens, vor da publicităţii rezultatele cercetărilor care stau la baza protestului lor în „Revista Internaţională pentru Sănătate Ocupaţională şi a Mediului".
„Coca-Cola pare să-i aprecieze mai puţin pe consumatorii britanici. Compania ar trebui să arate acelaşi respect faţă de consumatorii din toată lumea, folosind colorant caramel în concentraţii care nu le pun în pericol sănătatea", a declarat Malcolm Clark, coordonatorul grupului de protest.

Citeşte şiCu ce băuturi ne răcorim în zilele caniculare


Ingrediente mai ieftine în afara Statelor Unite

Centrul pentru Ştiinţă în Interes Public din SUA a analizat compoziţia băuturii Coca-Cola în mai multe ţări. Ei au observat că, dacă în SUA, nivelul substanţei periculoase era de 4 micrograme la 355 ml de băutură, în fiecare altă ţară în care s-a făcut analiza, nivelul acesteia era mai mare: de la 56 micrograme în China până la 267 micrograme în Brazilia.

Băuturile Coca-Cola Light şi Coca-Cola Zero nu au fost incluse în studiu, dar testele arată că ar avea cu o treime mai puţin colorant periculos decât formula clasică a băuturii.


Un colorant cu utilizare largă

Controversata substanţă se numeşte 4-metylimidazol (4-MI) şi este un compus organic utilizat pe post de colorant în diferite băuturi, inclusiv bere brună. De altfel, ea este unul dintre cele folosiţi coloranţi din industria alimentară. Aceeaşi substanţă 4-MI se formează şi în alimentele preparate prin prăjire sau la grătar, în special în carne, precum şi în cafea.

Potrivit studiilor publicate prin Programul Naţional de Toxicologie din cadrul Guvernului Federal din California, SUA, s-a dovedit că expunerea pe termen lung la substanţa MI-4 creşte riscul de cancer pulmonar la şoareci şi la şobolani.
De asemenea, cercetătorii implicaţi în studiul californian au atras atenţia că expunerea constantă la un nivel mai mare de 30 de micrograme poate cauza cancer la una din 100.000 de persoane.
De cealaltă parte, reprezentanţii Coca-Cola au susţinut cu tărie că nu există dovezi ştiinţifice cum că 4-MI ar pune în pericol sănătatea umană. Potrivit legislaţiei din Uniunea Europeană, concentraţia de 250 mg/kg 4- metylimidazol este considerată sigură.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite