UE finanțează noi rezerve strategice pentru urgențe medicale. Cât primește România

0
Publicat:

Comisia Europeană a alocat miercuri circa 690 de milioane de euro Cehiei, Finlandei, Franței, Lituaniei, Poloniei, Portugaliei și României pentru a dezvolta rezervele strategice de produse medicale și chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN). 

UE finanțează noi rezerve strategice - Foto Pixabay
UE finanțează noi rezerve strategice - Foto Pixabay

Rezervele fac parte din stocurile medicale rescEU din cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, finanțate de Autoritatea pentru pregătirea și intervenția în situații de urgență în domeniul sănătății (HERA). Cu această nouă finanțare, numărul țărilor care găzduiesc rescEU ajunge la 16, cu 21 de rezerve medicale sau CBRN, distribuite strategic în întreaga UE.

Ce cuprind stocurile

Rezervele stratetige cuprind produse terapeutice, cum ar fi medicamente pentru terapie intensivă, antibiotice, vaccinuri, antidoturi și dispozitive medicale, echipamente de protecție personală și articole pentru a răspunde la evenimente chimice, biologice, radiologice și nucleare. Aceste subvenții acordate statelor membre au ca scop îmbunătățirea considerabilă a calității și cantității compoziției rezervelor pentru diferite situații de criză și abordarea sustenabilității pe termen lung a stocurilor.

Noua finanțare se bazează pe rezervele existente deja înființate în Croația, Franța, Polonia și Finlanda. De la înființarea lor în 2020, rezervele strategice rescEU au fost mobilizate de mai multe ori, dovedindu-se a fi un instrument de răspuns esențial în timpul crizelor majore precum COVID-19, războiul din Ucraina și cutremurele din Turcia.

Autoritatea pentru pregătirea și răspunsul în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA) a fost înființată pentru a consolida capacitatea Europei de a preveni, detecta și răspunde rapid la urgențele transfrontaliere în domeniul sănătății, fie că este vorba de amenințări naturale sau provocate de om. HERA face acest lucru prin finanțarea dezvoltării, fabricării, achiziționării și desfășurării de contramăsuri și echipamente medicale esențiale.

Prima listă de medicamente esențiale publicată de Comisia Europeană

Recent, Comisia Europeană a dat publicității lista cu medicamente esențiale, pusă la punct împreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Includerea pe listă nu este un indiciu că un medicament nu va fi disponibil în viitorul apropiat. Mai degrabă indică importanţa vitală a evitării penuriilor pentru medicamentele respective“, a subliniat Comisia.

Documentul include medicamente cu care suntem obișnuiți, cum ar fi analgezice, antibiotice, insulină, dar și unele vaccinuri. Acestea sunt grupate în funcție de organul sau sistemul asupra căruia acționează și de modul în care acționează, sistem de clasificare folosit și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Medicamentele critice sunt evaluate pe baza relevanței lor pentru sănătatea publică. Concret, sunt considerate critice medicamentele care au indicații terapeutice pentru boli cu riscuri grave și medii și care nu pot fi înlocuite fără un impact negativ asupra sănătății pacientului.

În 2024 va fi elaborată o abordare strategică comună privind constituirea de stocuri de medicamente pentru a preveni penuria

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite