Traumatismele oculare pot avea consecinţe majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examinarea fundului de ochi poate să depisteze problemele de la nivelul retinei
Examinarea fundului de ochi poate să depisteze problemele de la nivelul retinei

Numărul vizitelor la oftalmolog creşte în perioada Sărbătorilor de iarnă, pe fondul accidentelor provocate de petarde şi de dopurile sticlelor de şampanie. Traumatismele la nivelul ochilor pot avea consecinţe mergând de la un simplu disconfort şi până la probleme grave, precum pierderea vederii sau chiar a globului ocular.

Sperietura pe care ne-o provoacă este, deci, justificată. Spre deosebire de o echimoză sau de o rană a pielii, un traumatism ocular este mult mai periculos, ochiul fiind un organ mic, cu componente care au un rol precis şi extrem de important.

„Următoarele simptome sunt alarmante în cazul unui traumatism ocular: fotofobia (adică intoleranţa la lumină naturală sau artificială), lăcrimarea abundentă, senzaţia de durere şi de prezenţă a unui corp străin la nivelul ochiului, înroşirea ochiului şi scăderea acuităţii vizuale. Şi modificarea aspectului zonei din jurul ochiului este un semnal de alarmă", atrage atenţia medicul primar oftalmolog Claudia Moiceanu de la Europe Eye Hospital.

Contuziile puternice şi plăgile, periculoase

Mai ales în perioada Sărbătorilor, medicii tratează cazuri de contuzii oculare. Pistoalele cu bile, resorturile metalice, dopurile de la sticlele de şampanie, toate acestea se fac vinovate de lovituri la nivelul globului ocular. Acestea sunt traumatisme neperforante, care provoacă spargerea unor mici vase de sânge subconjunctivale, vizibile pe zona albă a ochiului. De multe ori, problema nu este una gravă, structurile ochiului rămânând intacte. Însă, după cum ne atrage atenţia medicul oftalmolog, dacă unda de şoc este puternică, ea poate afecta structurile interne ale ochiului, mergând până la cataractă traumatică sau până la dezlipire de retină.

„Inclusiv traumatismele craniene care nu au în aparenţă legătură cu ochiul pot avea răsunet asupra retinei, de aceea medicul oftalmolog examinează fundul de ochi şi în aceste cazuri", explică medicul Claudia Moiceanu.

Riscul de cataractă traumatică este cu atât mai mare în caz de traumatisme perforante, în care un corp străin pătrunde în ochi. Acesta poate sparge capsula cristalinului, astfel că în interiorul capsulei pătrunde lichidul dintre cristalin şi iris, adică umoarea apoasă, şi astfel cristalinul îşi pierde transparenţa, devine alb.

Arsurile cu sodă, mai grave decât cele cu oţet

Leziunea produsă de o petardă la nivelul ochiului este de două tipuri: pe de o parte, este vorba de o contuzie mecanică, iar pe de alta, de o arsură termică. Arsurile pot fi şi de origine chimică, produse la locul de muncă sau la domiciliu, cu produse de curăţare de tipul sodei caustice, amoniacului sau varului. „Majoritatea arsurilor chimice la nivelul ochiului sunt provocate de baze, iar efectele sunt mult mai grave decât în cazul acizilor", ne spune medicul Moiceanu de la Europe Eye Hospital. Aceasta pentru că bazele au o penetrabilitate mai bună, putând afecta grav corneea şi conjunctiva.

Toate aceste accidente impun prezentarea la medicul oftalmolog, pentru tratament de urgenţă. Există şi situaţii în care traumatismele oculare sunt provocate de radiaţiile solare, când poate fi suficientă aplicarea de lacrimi artificiale la domiciliu.

Ajutor până ajungem la medic

Atunci când suferim un traumatism ocular, este recomandabil să fim văzuţi de un medic oftalmolog. Până la prezentarea la medic, în multe cazuri, primul gest este spălarea ochiului. „În principiu, orice traumatism se tratează prin spălarea ochiului cu apă curată. Eventual se poate aplica şi o compresă sterilă lejeră", recomandă medicul Claudia Moiceanu. Iar pentru a preîntâmpina aceste accidente, medicul ne recomandă tuturor să stăm departe, la propriu, de dopurile de şampanie. De asemenea, părinţii trebuie să-şi supravegheze copiii şi să le explice că trebuie să se joace cu grijă cu anumite jucării sau chiar cu animalele de casă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite