Tot ce trebuie să știi despre obezitatea morbidă. Ce înseamnă supraponderal din punct de vedere medical

0
Publicat:

A fi supraponderal este definit ca având mai multă grăsime corporală decât este ideal pentru o stare de sănătate bună. Indicele de masă corporală (IMC) este un instrument de măsurare pentru a defini dacă o persoană se află în categoria supraponderală.

Obezitate  FOTO Shutterstock
Obezitate FOTO Shutterstock

Deși supraponderalitatea este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) de 25 de kilograme pe metru pătrat (kg/m2), obezitatea începe la 30 kg/m2. Obezitatea morbidă este indicată de un IMC de 40 kg/m2 sau mai mare.

Este important de reținut că IMC nu este o măsură exactă a sănătății - indică pur și simplu faptul că sunt necesare teste pentru probleme de sănătate asociate de obicei cu un IMC mai mare.

Mai mult, indicele de masă corporală este o măsură învechită și eronată. Acesta nu ia în considerare factori precum compoziția corporală, etnia, sexul, rasa și vârsta. Totuși, IMC este încă utilizat pe scară largă în comunitatea medicală, deoarece este o modalitate ieftină și rapidă de a analiza starea de sănătate și rezultatele potențiale ale unei persoane.

Obezitatea morbidă, IMC și riscurile de greutate

O greutate cu aproximativ 80 până la 100 de kilograme peste greutatea corporală de referință pentru înălțimea dumneavoastră vă poate plasa în categoria obezității morbide din tabelul IMC. Un IMC ridicat ar putea să nu însemne că sunteți nesănătos, deoarece IMC este doar un instrument de screening pentru a determina riscurile pentru care trebuie să faceți screening.

Cu toate acestea, cunoașterea categoriei IMC ar putea fi o modalitate prin care să vă monitorizați starea de sănătate și cu ce riscuri v-ați putea confrunta. De exemplu, persoanele cu obezitate morbidă cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani ar putea avea de 12 ori un risc mai mare de a muri prematur în comparație cu ceilalți de vârsta lor.

Un IMC din categoria obezității morbide sau un IMC de 40 kg/m2 sau mai mare, ar putea crește riscul următoarelor afecțiuni de sănătate:

Respirație superficială sau restricționată (hipoventilație), astm sau apnee în somn

Diabet

Probleme cardiovasculare (inima și sistemul circulator), cum ar fi tensiunea arterială ridicată, risc mai mare de atac de cord sau boală coronariană

Arsuri la stomac persistente sau boala de reflux gastroesofagian (GERD)

Boala vezicii biliare sau boala ficatului gras

Infecții ale tractului urinar (ITU) și probleme de fertilitate

Dureri articulare, de șold și de spate

Risc crescut de cancer, inclusiv cancer de sân, cancer de colon, cancer de prostată și cancer pancreatic

O scădere a speranței de viață cu 10 până la 15 ani

Cauze și factori de risc

Cauzele obezității sunt complexe. Un dezechilibru între energia absorbită și cea consumată poate duce la creșterea în greutate. Modelele de alimentație, lipsa de activitate fizică și somnul insuficient joacă un rol. Acestea pot fi influențate de mediul înconjurător și de factorii sociali și culturali. Uneori, genetica, bolile și medicamentele pot fi un factor, scrie Very Well Health.

Tratarea obezității morbide

Primul pas spre tratarea obezității morbide este să discutați cu un medic despre cum să faceți acest lucru în siguranță. De exemplu, începerea unui nou regim de exerciții fizice cu un IMC ridicat ar putea să vă expună la un risc mai mare de rănire.

Iată câteva modalități de a începe tratamentul obezității morbide:

Modificări comportamentale

Înregistrarea a ceea ce mâncați zilnic și utilizarea unui contor de calorii

Beți mai multă apă.

Evitarea tentațiilor, cum ar fi alcoolul la cină, care poate face mai dificilă limitarea caloriilor, sau săritul peste o masă și mâncatul în exces mai târziu

Stabilirea unor obiective sănătoase și sigure de pierdere în greutate

Concentrarea asupra câte unui obiectiv, pe rând

Stabiliți standarde realiste pentru aspect și greutate

Creați rețele de sprijin prin intermediul grupurilor de sprijin, al familiei și al prietenilor

Modificarea dietei

Schimbarea alimentelor procesate, cum ar fi mesele ambalate, cu ingrediente proaspete, inclusiv legume sau fructe proaspete

Limitarea zaharurilor adăugate sau a grăsimilor nesănătoase, cum ar fi grăsimile saturate

Găsirea unor activități fizice pe care știți că vă vor plăcea suficient de mult pentru a vă ține de ele

Dacă este posibil, să vă propuneți să reduceți aportul caloric cu 500 până la 600 de calorii pe zi prin exerciții fizice, dietă sau ambele, ceea ce ar putea duce la o pierdere în greutate de aproximativ un kilogram pe săptămână.

Învățarea modului de citire a etichetelor nutriționale și de determinare a dimensiunilor porțiilor

Determinarea deficitului caloric pentru o zi, care poate depinde de obiectivele de exerciții fizice și de pierdere în greutate

Mișcarea și exercițiile fizice

Atunci când începeți un program de exerciții fizice cu un IMC ridicat, este recomandat să începeți încet, cu reprize mai scurte de exerciții fizice, care ar putea include:

Parcarea mașinii mai departe sau parcurgerea pe jos a unui traseu mai lung către destinațiile zilnice

Planificarea unor plimbări scurte și rapide, inclusiv o plimbare de cinci minute de câteva ori pe zi

Aerobic în apă

Dansul sau o altă activitate fizică care vă place

Alergarea sau mersul pe bicicletă

Ridicarea greutăților

Clase de exerciții de grup

Unele măsuri de siguranță care trebuie încorporate atunci când faceți exerciții fizice ar putea include:

Urmărirea oricărei dificultăți de respirație

Utilizarea corectă a echipamentului pentru a menține echilibrul și a preveni rănirea

Modificarea exercițiilor în cazul în care gama de mișcare este limitată

Medicamente cu prescripție medicală

Medicamentele pentru pierderea în greutate pot fi prescrise de către un medic sau pot fi cumpărate fără prescripție medicală (OTC). Medicamentele pentru pierderea în greutate cu prescripție medicală sunt destinate persoanelor cu probleme de sănătate din cauza greutății lor.

Intervenție chirurgicală

Un IMC de peste 40 poate face ca o persoană să fie eligibilă pentru o intervenție chirurgicală bariatrică. Medicul va stabili dacă aceasta este o opțiune sigură pentru dumneavoastră, dar necesită, de asemenea, o analiză medicală și psihologică în prealabil.

„Chirurgia bariatrică” este un termen general pentru chirurgia de pierdere în greutate. Cele mai comune operații sunt Gastric sleeve: aproximativ 80% din stomac este îndepărtat pentru a-l face mai mic.

Bypassul gastric Roux-en-Y (RYGB): O mică parte a stomacului este secționată și conectată la intestinul inferior. Se creează astfel o pungă mică care nu poate absorbi la fel de multă mâncare ca înainte.

Inel gastrică ajustabil (AGB, sau operație cu inel gastric): un inel gastric (sau bandă astrcă) este plasat pe stomac pentru a limita voluul alimentelor care pot ajunge în stomac.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite