Tot ce trebuie să știi despre estrogen, hormonul care reglează libidoul și ne shimbă dispoziția brusc

0
Publicat:

Estrogenul este un grup de hormoni sexuali cunoscuți în principal pentru rolul lor în reglarea reproducerii feminine. Dar estrogenul joacă un rol și în funcția sexuală masculină. Nu afectează doar sănătatea sexuală, ci este, de asemenea, un hormon cheie pentru alte funcții ale corpului.

Estrogenul reglează și libidoul
Estrogenul reglează și libidoul

Printre funcțiile corpului reglate de estrogen se numără sănătatea oaselor, a inimii și a creierului, însă este responsabil și de reglarea stărilor noastre de dispoziție.

Estrogenul este uneori luat ca medicament pe bază de prescripție medicală din motive medicale, inclusiv controlul nașterii, pierderea osoasă sau ca parte a terapiei de substituție hormonală în timpul menopauzei. Este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit în îngrijirea de afirmare a genului pentru femeile trans, scrie Health.

Ce face estrogenul în organism

Pe lângă dezvoltării reproductive, estrogenul susține mai multe domenii ale sănătății generale la persoanele de toate sexele. Produs de ovare, testicule, țesutul adipos și glandele suprarenale, estrogenul este implicat în modificări ale dezvoltării sexuale fizice care au loc în timpul pubertății, cum ar fi creșterea sânilor și a părului pubian. De asemenea, este implicat în reglarea ciclului menstrual și influențează libidoul și funcția erectilă, precum și producția de spermatozoizi, controlând cât de multă spermă produc testiculele și cât de mult trăiesc spermatozoizii.

Tot estrogenu, este responsabil cu protejarea creierului împotriva declinului cognitiv, dar re un rol și în dezvoltarea oaselor, prin reglarea creșterii și maturității osoase, pentru a ajuta la protejarea împotriva osteoporozei.

În ce prvește pielea, estrogenul are rolul de a-i îmbunătăți elasticitatea, hidratarea și grosimea prin procesul de îmbătrânire.

De asemenea, estrogenul este responsabil de dispoziția nostră, prin creșterea nivelului de serotonine pentru a ajuta la îmbunătățirea stării de spirit.

Tipuri de estrogen

Există, de fapt, trei tipuri diferite de estrogeni pe care organismul le produce, care se schimbă în diferite etape ale vieții:

Estradiolul (sau E2) este principala formă de estrogen, produsă de la primul ciclu menstrual până la menopauză.

Estrona (sau E1) este singura formă de estrogen care continuă să fie creată (deși în cantități mici) după menopauză.

Estriolul (sau E3) este tipul de estrogen care este produs în principal în timpul sarcinii și este prezent în cantități mai mici în restul timpului.

Nivelurile normale de estrogen

Nivelul de estrogen va fluctua în mod natural pe parcursul vieții unei persoane, în funcție de vârstă și stadiul reproductiv. La bărbați, nivelul de estrogen se schimbă mult mai puțin.

Nivelul de estrogen poate fi măsurat cu un test de sânge, pe care medicul îl va comanda pentru a ajuta la diagnosticarea unei afecțiuni legate de estrogen, pentru a monitoriza tratamentele de infertilitate sau terapia hormonală și pentru a testa anumite defecte congenitale.

Rezultatele testelor prea mari sau prea scăzute pot fi un semn al unei probleme de sănătate subiacente. De obicei, nivelurile de estradiol - principala formă de estrogen - se vor încadra în următoarele intervale, măsurate în picograme pe mililitru (pg/mL):

Înainte de menopauză: 30 până la 400 pg/mL

După menopauză: 0 până la 30 pg/mL

La bărbați: 10 până la 50 pg/mL

Niveluri scăzute de estrogen

Nivelurile de estrogen scade în mod natural odată cu vârsta, scăzând substanțial după menopauză. Nivelurile de estrogen care scad înainte de menopauză ar putea fi rezultatul unui alt factor, cum ar fi:

Leziuni ale ovarelor

Îndepărtarea chirurgicală completă a ovarelor și a uterului (o procedură cunoscută sub numele de histerectomie)

Boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă (sau SM) sau boala tiroidiană

Persoanele cu niveluri de estrogen mai mici decât media vor experimenta adesea anumite simptome care sunt similare cu simptomele tipice ale menopauzei. Aceste semne includ:

Bufeuri

Insomnie

Cicluri neregulate

Modificări ale dispoziției

Osteoporoza

Pubertate întârziată (la adolescenți)

Tratamentul pentru niveluri scăzute de estrogen poate fi oferit sub formă de estrogen care se eliberează pe bază de rețetă.

Niveluri ridicate de estrogen

Nivelurile de estrogen care sunt mai mari decât ceea ce este considerat a fi intervalul normal poate semnala o problemă de sănătate.

Atunci când organismul produce în exces hormonul, acesta este cunoscut sub numele de dominanță de estrogen. Se poate întâmpla în anumite circumstanțe, cum ar fi atunci când există:

Greutatea corporală în exces, deoarece având celule adipoase suplimentare determină organismul să producă mai mult estrogen

Stresul cronic, deoarece acesta crește nivelul de cortizol și poate reduce nivelul hormonilor sexuali

Consumul excesiv de alcool, ceea ce face mai greu pentru organism metabolizarea estrogenului

Un diagnostic al anumitor afecțiuni de sănătate, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (PCOS), endometrioza, fibromul uterin și unele tipuri de cancer care afectează nivelul hormonilor

Când nivelurile de estrogen sunt mai mari decât în ​​mod normal, este posibil să observați anumite semne, cum ar fi:

Cicluri neregulate

Creștere în greutate

Scăderea apetitului sexual

Modificări ale dispoziției

Acnee

  • La bărbați, semnele de estrogen ridicat includ:

Pubertate întârziată

Cresterea sanilor (ginecomastie)

Infertilitate

Disfuncția erectilă

Inițierea pubertății la adulții tineri cu amenoree primară (eșecul menstruației până la o anumită vârstă)

Cum să luați estrogen

Există o varietate de formule diferite de estrogen pe care un furnizor de asistență medicală le poate prescrie în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și de situația individuală.

De exemplu, estrogenul poate fi administrat sistemic, unde este luat în fluxul sanguin și dispersat în tot organismul. Acestea includ formule de pilule, injecții, pelete și plasturi pentru piele. Estrogenul poate fi luat și local, unde este plasat și eliberat într-o anumită parte a corpului. Aceasta include cremă sau formule de supozitoare vaginale.

Când estrogenul este prescris ca medicament, este de obicei luat zilnic sau menit să fie eliberat în mod constant (sistemic) până la încheierea perioadei de tratament.

Estrogenul ca medicament nu este pentru toată lumea. Există unele riscuri cunoscute care pot veni cu utilizarea estrogenului în acest fel, cum ar fi posibilitatea unei probabilități mai mari de afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi cancerul endometrial și boala vezicii biliare.

Estrogenul poate interacționa puternic cu anumite suplimente alimentare, inclusiv Ginkgo biloba și sunătoare și o varietate de medicamente.

Efectele secundare ale medicamentelor cu estrogeni

Există mai multe efecte secundare comune pe care le puteți experimenta atunci când luați estrogen. Acestea includ:

Dureri de cap

Durere la sâni

Sângerare vaginală sau spotting

Balonare

Greață și vărsături

Pierderea parului

Infecție vaginală cu ciuperci

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, discutați cu un medic despre modificarea dozei de estrogen sau a formulei de medicamente.

Asigurați-vă că solicitați imediat asistență medicală dacă aveți reacții adverse precum:

Cefalee bruscă

Vărsături severe

Pierderea vederii

Ameţeală

Slăbiciunea membrelor

Dureri în piept

Dificultăți de respirație

Tuse cu sânge

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite