Topul bolilor care vor exploda odată cu începerea școlii. Ce îi îngrijorează pe medici

0
Publicat:

Răceala și gripa, gastroenteritele virale, bolile copilăriei,dar și păduchii. Sunt doar câteva dintre afecțiunile care vin la pachet odată cu începerea școlii, atrag atenția medicii. Iată topul bolilor care vor exploda începând cu această lună, așa cum l-au alcătuit specialiștii epidemiologi.

Părinți în curtea școlii la festivitatea de început de an școlar 2024-2025
Noul an școlar vine la pachet cu o mulțime de boli transmisibile. Sursa foto: Adevărul

Gripa și răceala, pe primul loc în topul bolilor de început de an școlar

„Pe primul loc în topul bolilor care îi vor afecta pe copii se clasează gripa și răceala”, a  declarat pentru Adevărul medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Asociației Române de Epidemiologie. „În momentul în care copiii se întâlnesc la școală, orice măsuri ai lua, dacă nu sunt vaccinați virusul va fi transmis de la unii la alții și se vor îmbolnăvi. Apoi, vor transmite virusul mai departe acasă părinților, fraților, bunicilor. Aici lucrurile sunt destul de simple: vaccinul previne boala”, a mai spus specialistul. 

Medicul recomandă părinților să nu-i lase pe copii în colectivitate dacă prezintă semne de boală, iar profesorilor să-i încurajeze pe cei mici să se spele cât mai des pe mâini. „Părinții ar trebui să știe că după cel puțin 24 de ore afebrile copilul poate fi introdus în colectivitate fără riscul de a-i îmbolnăvi pe cei din jur. Practic, dacă nu trimiți copilul bolnav la școală, ai tăiat firul infecțiilor. În ceea ce-i privește pe educatori, învățători, profesori, aceștia trebuie să insiste asupra regulilor de igienă personală ce trebuie respectate de către copii. Mâinile murdare sunt mâinile care transmit boala. Însă elevii trebuie să știe și cum să tușească și cum să strănute în așa fel încât să limiteze transmiterea oricărei boli. Să ai la tine șervețele este obligatoriu”. 

Vaccinarea, recomandată între 15 septembrie și 15 octombrie

Medicul recomandă părinților vaccinarea copiilor împotriva gripei. „Ne putem vaccina cu toții începând cu data de 15 septembrie și până pe 15 octombrie. Aceasta este perioada ideală. După două săptămâni de la imunizare vom fi protejați complet. Practic, începând cu luna octombrie nu ar trebui să mai avem nici o teamă că ne vom îmbolnăvi de gripă”, mai precizează specialistul.  În ceea ce privește vaccinul gripal din acest an, vom avea un ser trivalent, mai spune epidemiologul. „Anul trecut am avut un vaccin tetravalent. Deci cu patru componente: au fost două virusuri A și două virusuri B. Anul acesta s-a revenit la vaccinul trivalent, cel clasic pentru vaccinarea gripală: două tulpini A și una B. Motivul pentru care s-a renunțat la una dintre tulpini fost că era inactivă”.

Ca și indicație de vaccinare, mai spune specialistul, prioritate ar trebui să aibă persoanele cu un organism mai vulnerabil la infecții. „Este vorba despre persoanele cu boli cronice, în special boli cardiovasculare și boli respiratorii. Atenție însă! Cine este alergic la ou ar trebui să evite vaccinarea căci vaccinul produs pe bază de ou embrionat poate declanșa reacții alergice grave”. 

Gastroenterite virale

Gastroenterite virale se situează pe locul al doilea în topul bolilor care i-ar putea afecta pe copii odată cu începerea școlii. Virușii se transmit intens în colectivitate. „Rotavirusul, norovirusul și unele tipuri de adenovirus se transmit foarte ușor. Odată ce a contactat virusul, copilul ar putea avea, pe lângă febră,  scaune moi, diareice dar și episoade de vomă. „Iar aceste simptome pot duce la deshidratare, motiv pentru care bolnavul trebuie foarte bine hidratat. Cât despre prevenție, aceasta se face prin respectarea regulilor esențiale de igienă. Ca și în cazul gripei și al răcelilor, medicul recomandă părinților să-i țină pe copii departe de colectivitate la primele semne de boală. 

Păduchii

Vrem, nu vrem, trebuie s vorbim și despre ei căci odată cu începerea școlii acești paraziți își fac și ei simțită prezența. „Copiii trebuie învățați să nu-și împrumute căciulile, șepcile, să nu folosească periile de păr sau pieptănul altora. Iar părinții, pe de altă parte, ar trebui să îi controleze periodic pe cei mici, să observe dacă acești paraziți sunt sau nu prezenți”.

Conjunctivita virală

O altă afecțiune care apare cu precădere la început de an școlar este conjunctivita virală. „Copiii ar trebui să fie învățați să se spele cât mai des pe mâini și să nu ducă mâinile la ochi. Doar cu un șervețel curat pot atinge ochii”. Odată ce a contactat virusul, copilul va lăcrima, ochiul i se va înroși, va deveni iritat și sensibil la lumină. Conjunctivita virală este declanșată de un virus,prin urmare copilul infectat trebuie să fie retras din colectivitate, mai spune specialistul.

Bolile copilăriei

Oreon, rujeolă, varicelă..bolile copilăriei vor izbucni și ele în această perioadă mai ales că părinții refuză, unii dintre ei cu îndârjire, vaccinarea. „Vaccinurile sunt foarte eficiente, previn îmbolnăvirea, previn complicațiile bolii și de foarte multe ori sunt salvatoare de vieți. Nu avem decât două mari variante: ori ne vaccinam copilul și îl ferim de boală, ori nu îl vaccinăm și riscăm boala și complicațiile acesteia”, atrage atenția specialistul. 

Dr. Emilian Popovici a explicat că în ceea ce privește Covidul, în România nu există deocamdată un vaccin actualizat, dedicat tulpinii care circulă în prezent. „Există țări, SUA, de exemplu, care dețin vaccinul anti Covid pentru sezonul acesta 2024-2025. Noi nu îl avem. Însă numărul cazurilor de îmbolnăvire care ajung în terapie intensivă este foarte redus iar decesele și ele extrem de puține la număr. Nu e o situație care să ne îngrijoreze”, a mai precizat epidemiologul. 

La început de an școlar și Ministerul Educației a transmis câteva sfaturi de prevenire a îmbolnăvirilor în rândul copiilor. Aceste măsuri trebuie respectate de școli dar și de părinți. Oficialii au enumerat documentele medicale ce trebuie prezentate la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ, au amintit despre realizarea triajului în școli și au întocmit o listă cu reguli de igienă. Printre acestea: păstrarea igienei mâinilor, a igienei respiratorii și a igienei în clase. Printre măsurile de prevenire recomandate de minister se numără vaccinarea copiilor împotriva gripei sezoniere.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite