Timiditatea la copii, o reală problemă. Cum cred psihologii că poate fi vindecată

0
Publicat:

În ultimii ani, psihologii au constatat că foarte mulţi copii au de suferit din cauza timidităţii. Chiar dacă nu este luată în serios, timiditatea excesivă poate conduce la reale probleme de-a lungul vieţii.

Copil timid SURSĂ shutterstock
Copil timid SURSĂ shutterstock

Conform specialiştilor, există mai multe sfaturi şi metode pe care părinţii ar trebui să le ia în calcul pentru a transforma copilul timid într-o persoană dezinvoltă şi sigură pe propriile forţe.

Cum apare timiditatea excesivă

Psihologii susţin că, de cele mai multe ori, comportamentul unul copil depinde mai ales de mediul în care a crescut. Astfel, ceea ce simte un minor în sânul familiei se poate răsfrânge, în mod direct, în comportamentul lui.

,,Constatăm că de foarte multe ori copiii care sunt foarte timizi se confruntă cu probleme acasă. Chiar dacă nu vorbim despre probleme grave, pentru un copil este suficient să audă că nu face bine ceva, că nu este bun la un anumit lucru sau că nu are voie să facă o anumită acţiune. Astfel, copilul tinde să devină tot mai reticent şi să nu mai aibă încredere în propriile forţe şi în capacităţile sale. Părinţii sunt, de multe ori, principalii responsabili pentru apariţia timidităţii", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Cum poate fi tratată timiditatea

Chiar dacă nu este o boală în adevăratul sens al cuvântului, timiditatea excesivă poate să cauzeze, de-a lungul vieţii, foarte multe neplăceri şi neajunsuri, susţin psihologii. Astfel, ratarea unor obiective ar putea fi pusă pe seama timidităţii.

,,O persoană care se formează în acest fel, care suferă de timiditate excesivă încă din copilărie, va avea de suferit pe tot parcursul vieţii. Practic, acea persoană nu va avea curaj să iasă în faţă, să se afirme, să fie recunoscută pentru adevăratul potenţial. Există o mulţime de metode prin care putem vindeca timiditatea. Prima este sportul, mai ales sportul de echipă. Un copil care practică sport de echipă va scăpa de timiditate, va creşte într-un colectiv sănătos, va învăţa să coopereze. Totodată, jocurile de societate trebuie să fie prezente în familie. Copilul va învăţa să comunice anumite lucruri, să explice anumite situaţii şi va scăpa, cu timpul, de timiditate, deoarece timiditatea se manifestă, de multe ori, prin frica de a vorbi în public. Părinţii trebuie să comunice zilnic cu minorul, să aibă răbdare şi să îl încurajeze", a adăugat psihologul.

Refugiul în online, cea mai mare greşeală

Psihologii mai afirmă că un copil care este foarte sfios nu trebuie să petreacă mult timp în mediul online. Astfel, este indicat ca părinţii să îi îndrume către activităţi în aer liber.

,,Mulţi copii au tendinţa de a se refugia în online, pe reţelele de socializare sau în anumite jocuri pe calculator. Aceştia îşi formează propia lume, propriul univers. Practic, în acea lume, sunt cu totul alte persoane. Astfel, apar discrepanţe imense între comportamentul din lumea reală şi cel din lumea digitală", a încheiat Andreea Coman.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite