Terapeutică: Peştele, un aliment perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta cu peşte e o alternativă sănătoasă la consumul de carne de porc sau de vânat. Peştele poate fi consumat atât de persoanele care urmează o dietă de slăbit, cât şi de cele care vor să evite o vizită la doctor.

Peştele gras constituie o sursă excelentă de proteine şi vitamine din complexul B. Paradoxal, peştii graşi nu abundă în grăsimi saturate, au un volum redus de colesterol şi sunt o excelentă sursă de acizi graşi Omega 3.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, precizează cât de valoroşi sunt pentru sănătatea noastră acizii graşi nesaturaţi Omega 3, conţinuţi, mai ales, în peştele gras oceanic (somon, hering, macrou, cod, ton şi sardine): ei pot reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic, scad tensiunea arterială, colesterolul şi trigliceridele, întăresc sistemul imunitar, ameliorează simptomele artritei şi scad riscul maladiei Alzheimer.

Toate aceste efecte terapeutice se datorează conţinutului apreciabil de minerale din compoziţia peştelui: fier, fosfor, zinc, magneziu, seleniu, cobalt, mangan, precum şi toată gama vitaminelor B.

image

Specialistul nostru ne recomandă cel puţin trei mese de peşte bogat în acizi graşi Omega 3 pe săptămână. O porţie trebuie să aibă o greutate de 85 de grame. Toţi peştii graşi conţin acizi Omega 3, dar somonul din Oceanul Atlantic se numără printre varietăţile care conţin cel mai mare procent de Omega 3. Tonul proaspăt are o textură cărnoasă şi este ideal pentru cei care nu prea apreciază carnea de peşte.

Peştele cu carne albă este foarte sărac în grăsimi. Din această categorie de peşti fac parte numeroase specii, dar cele mai cunoscute sunt plătica, bibanul, codul, calcanul, păstrăvul şi somnul. Majoritatea nu sunt prea gustoşi, dar conţin multe vitamine (A, D şi E) nu abundă în calorii sau în grăsimi.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite