Te doare spatele? Opt posibile motive pentru care ai probleme la coloana vertebrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de spate pot avea multiple cauze, de la sedentarism li până la probleme grave de sănătate, în care este nevoie de operaţie
Durerile de spate pot avea multiple cauze, de la sedentarism li până la probleme grave de sănătate, în care este nevoie de operaţie

Partea inferioară  a spatelui susţine cea mai mare parte a greutăţii corporale şi e cea mai afectată de dureri. În multe cazuri, senzaţiile neplăcute de la nivelul spatelui nu sunt cauzate doar de poziţia defectuoasă a corpului sau de sedentarism, ci pot fi determinate şi de existenţa unor problemele mai grave de sănătate.

Durerile de spate pot fi consecinţa unei poziţii deficitare a corpului în faţa calculatorului sau a lipsei de mişcare, dar pot, de asemenea, fi determinate, nu de puţine ori, de anumite afecţiuni medicale la nivelul musculaturii, ligamentelor, articulaţiilor, a oaselor sau chiar la nivelul organelor interne, explică dr. Mihaela Parnia, medic specialist medicină fizică şi reabilitare la Bio Ortoclinic.

Iată opt posibile motive pentru care avem dureri la nivelul coloanei vertebrale:

Leziunea unui muşchi sau a unui ligament este cea mai frecventă cauză a durerilor de spate. Această leziune poate fi determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăţi sau de dormitul într-o poziţie inconfortabilă. Durerile pot apărea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere însoţită de amorţeală. „În aceste cazuri, se recomandă repaos fizic pe un plan dur (pe o saltea ortopedică, fără cărat greutăţi, stat în picioare sau stat în frig), căldură locală şi medicaţie adecvată: decontracturantă a musculaturii şi antiinflamatorie. Aceasta trebuie prescrisă doar de către medic, pentru că medicamentele pot avea efecte secundare, în special gastro-intestinale“, subliniază dr. Mihaela Parnia.

Artroza este o altă cauză a acestor dureri. Artroza constă în degenerarea articulaţiilor şi, implicit, în deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialişti în urma unor investigaţii amănunţite.

Hernia de disc, acea „deplasare” a unui disc intervertebral determinată de presiunile create asupra coloanei, care includ efortul fizic intens sau traumele, poate cauza dureri de spate. „De multe ori, în astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părţii inferioare a spatelui, feselor şi membrelor inferioare. În faza acută, se recomandă repaos total la pat şi medicaţie conform sfatului medicului, iar în recuperare, şedinţe regulate de fizioterapie şi evitarea efortului, dar toate acestea după un examen RMN“, mai spune specialistul.

Ciclul menstrual poate determina, de asemenea dureri lombare. Acestea pot fi tratate prin administrarea de analgezice, prin masaj sau exerciţii uşoare.

Sarcina şi maternitatea sunt alte două cauze ale durerilor de mijloc, care apar din cauza suprasolicitării coloanei, atât înainte cât şi după naştere. „Disconfortul poate fi atenuat prin purtarea unui corset sau brâu care să susţină coloana, sau prin următorul exerciţiu: stai în genunghi, cu palmele pe sol, expiră şi arcuieşte-ţi spatele în sus. Inspiră şi trage înapoi zona lombară. Repetă exerciţiul de 10 ori“, explică dr. Parnia. La 2 luni după o naştere fără complicaţii se recomandă un program de gimnastică medicală regulat, sub supravegherea unui kinetoterapeut.

Osteoporoza cauzează, o dată cu înaintarea în vârstă, o scădere a rezistenţei oaselor. Pe fondul acestei fragilităţi, întinderile zilnice, ridicarea unei oale, căratul unei sacoşe de la piaţă sau o căzătură pot determina fracturarea părţii anterioare a oaselor slăbite. Problema este gravă şi uneori poate fi remediată doar prin intervenţie chirurgicală.

Fibromialgia, o afecţiune cronică manifestată prin oboseală şi dureri musculare, ale ligamentelor sau ale tendoanelor în cel puţin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a şoldurilor, reprezintă, de asemenea, o posibilă cauză a durerilor de spate. În astfel de cazuri doar medicul poate prescrie un tratament, în funcţie de fiecare caz în parte.

O infecţie, diabetul, o boală a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, în cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. „Aceste posibile cauze ale durerilor de spate se depistează prin investigaţii suplimentare şi se tratează în funcţie de fiecare caz în parte”.

Dr. Mihaela Parnia subliniază că toate aceste posibile cauze ale durerilor sunt greu de stabilit de către cineva care nu e de specialitate şi ne sfătuieşte să mergem la medic atunci când problemele se acutizează, mai ales dacă efectuăm munci grele, avem o musculatură a spatelui şi a abdomenului foarte slabe, greutate corporală mare sau corpul este supus vibraţiilor, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul celor care lucrează în construcţii. Aşa vor fi stabilite exact cauzele durerii şi tratamentul potrivit.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite