Suntem „fruntaşi“ la mortalitatea infantilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, la nivel global, patru milioane de copii mor în primele 28 de zile de la naştere, iar în fiecare minut, în lume, o femeie însărcinată moare, s-a atras atenţia în cadrul dezbaterii care a avut ca temă mortalitatea maternă şi infantilă.

Evenimentul, organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Solidarităţii, a adus în atenţie faptul că România are o rată îngrijorătoare a mortalităţii infantile, una dintre cele mai mari din Europa. Astfel, în ţara noastră, în anul 2009, au murit 2.250 de copii cu vârste cuprinse între zero şi un an. Este vorba despre o rată de 10,1 la mie, adică la o mie de nou-născuţi, zece copii mor la naştere.

Hemoragiile, cauză de deces matern

Printre cele mai frecvente cauze ale mortalităţii infantile se numără afecţiunile respiratorii, anomaliile congenitale ale inimii şi ale sistemului circulator, pneumonia, hipoxia (scăderea concentraţiei de oxigen în sânge) şi asfixierea la naştere.

Aproape un sfert din decesele materne sunt produse de diverse hemoragii. O complicaţie majoră este embolia amniotică, soldată în peste 90 la sută din cazuri cu deces. Potrivit statisticilor din 2009, în România, la 100.000 de nou-născuţi, 14 femei mor la naştere. Problema creşterii mortalităţii materne şi infantile va fi dezbătută la nivel global în cadrul Congresului Mondial de Sănătate Maternă şi Infantilă, care va avea loc între 22 şi 26 septembrie la Barcelona.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite