STUDIU Expunerea la pesticide în sarcină creşte exponenţial riscul copilului de a dezvolta autism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contaminarea cu pesticide în timpul sarcinii sporeşte riscul de a naşte un copil cu autism FOTO Shuttersotck
Contaminarea cu pesticide în timpul sarcinii sporeşte riscul de a naşte un copil cu autism FOTO Shuttersotck

Femeile însărcinate care locuiesc în apropierea fermelor unde sunt utilizate pesticide prezintă un risc cu 66% mai mare de a naşte un copil autist, avertizează cercetătorii americani.

Incidenţa autismului, cea mai severă tulburare de dezvoltare de natură neurobiologică, a crescut considerabil în ultimele decenii. Datele arată că în Statele Unite această boală care interferă cu abilitatea copiilor de a comunica şi relaţiona cu cei din jur afecta, în 2010, un copil din 68, în timp ce în 2000, un copil din 150. 

Porivit Mediafax, cercetătorii de la Universitatea Davis din California au comparat datele referitoare la utilizarea pesticidelor în California cu adresele a 1.000 de persoane care au participat la un studiul lor despre familiile cu copii autişti.

Am urmărit unde trăiau participantele noastre la studiu în timpul sarcinii şi în momentul naşterii", a explicat Irva Hertz-Picciotto, unul dintre autorii studiului şi vicepreşedinte al Departamentului de ştiinţe şi sănătate publică la Universitatea Davis din California.

Legile din California impun precizarea tipurilor de pesticide utilizate, precum şi locul, momentul şi cantităţile acestora. Analizând aceste date, oamenii de ştiinţă au constatat că mai multe tipuri de pesticide au fost utilizate mai frecvent în apropierea locuinţelor în care copiii au dezvoltat autism sau au avut întârzieri în dezvoltare.

Aproximativ o treime dintre participanţii la studiu trăiau într-un perimetru cuprins între 1,25 şi 1,75 kilometri de locul în care au fost utilizate pesticidele.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că riscul de autism era cu atât mai crescut cu cât contactul cu pesticidele avea loc în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, aceştia precizând că aceste substanţe chimice afectează mai ales creierul fătului.

Acest studiu validează rezultatele unei cercetări anterioare, care a constatat o legătură între naşterea copiilor autişti şi expunerea la produse chimice agricole în timpul sarcinii", a precizat Janie Shelton, principala autoare a studiului.

Ea afirmat că rezultatele cercetării transmit un mesaj foarte clar: femeile însărcinate trebuie să evite orice contact cu produsele chimice din agricultură.

Studiul a fost publicat de curând în revista Environmental Health Perspectives. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite