Cui îi e frică de boala parodontală? Care-i treaba cu periuţa de dinţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
dantura

România, 2017: românii folosesc, în medie, puţin peste un tub de pastă de dinţi pe an; în medie, românii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 10 ani; 80 la sută dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune; 30% dintre români nu mai au niciun dinte în gură; 50% din populaţia ţării au boală parodontală.

Aceste date care ies la iveală în urma mai multor sondaje de opinie efectuate în ultimii ani arată că, la nivel naţional, românii nu respectă îndrumarea medicilor stomatologi de a schimba periuţa de dinţi o dată la 3 luni şi de a se spăla pe dinţi de două ori pe zi. Rezultatul se vede, din păcate, în procentul foarte ridicat al pacienţilor cu boală parodontală şi în numărul românilor care pierd dinţii din cauza bolii parodontală. Iar asta se întâmplă deoarece, netratată, această afecţiune are ca finalitate pierderea tuturor dinţilor. Printre principalele cauze ale bolii parodontale se numără igiena dentară deficitară şi nerespectarea regulilor de igienă în colectivitate.

Ce este boala parodontală?

Aceasta este o afecţiune de tip inflamator a ţesutului moale şi osos care înconjoară dintele. Se manifestă la nivelul ţesuturilor de susţinere a dinţilor (gingie, ligament parodontal, os alveolar) şi este determinată de placa dentară formată din bacterii patogene. Prima fază a bolii este gingivita, adică o inflamaţie a gingiei şi se manifestă prin modificarea consistenţei acesteia, inflamarea papilelor interdentare, mâncărime, usturime şi sângerări. Într-o fază avansată, afecţiunea provoacă retracţia gingivală, pungi parodontale şi distrugerea osului alveolar. În final, netratată, aceasta conduce la expulzarea dinţilor din alveolele dentare.

Ce poţi face pentru a preveni boala parodontală?

Primul pas este să ai grijă la igiena dentară (vizită la 6 luni la medicul stomatolog, detartraj regulat şi periaj dentar de două ori pe zi).

În plus, la primele semne care indică faptul că ceva e în neregulă cu dantura ta (sângerare/inflamarea gingiilor) poţi să soliciţi medicului tău testul de bacterii, care identifică tipurile de agenţi patogeni care populează cavitatea bucală si pungile parodontale ale pacientului. Acesta poate identifica până la 12 tipuri de bacterii distincte extrem de periculoase pentru sănătatea suportului dentar.

În situaţia în care ai primit deja diagnosticul de boală parodontală, testul este relevant deoarece ajută la identificarea corectă şi precisă a tratamentului medicamentos local şi general pe care acesta să-l urmeze.

Cum se tratează?

Tratamentul poate cuprinde antibiotice pe cale locală sau generală, alte categorii de medicamente (antiinflamatoare, antialergice), precum şi manopere de curăţare locală prin chiuretaje şi aplicări de substanţe antiseptice, biostimularea regenerării cu ajutorul tratamentului laser sau chiar manopere chirurgicale de regenerare osoasă şi tisulară ghidată (adiţii osoase, grefe gingivale).

Există viaţă după boala parodontală?

Da, există, atâta vreme cât cauţi ajutor specializat, iar medicul foloseşte toate metodele disponibile pentru a stopa evoluţia bolii. Eliminarea bacteriilor şi crearea unui mediu curat va opri boala parodontală.

Atenţie! Dacă igiena dentară nu va intra în rutina ta zilnică, boala parodontală va reapărea cu aceleaşi efecte negative asupra danturii tale!

Pentru dinţi mai sănătoşi şi mai frumoşi,

Dr. Gabriel Cojocariu, medic specialist Chirurgie şi Implantologie Orală, Coordonatorul Echipei Chirurgicale din cadrul clinicii Dentica

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite