Spirulina, planta-minune a medicinei naturiste. Ce proprietăţi curative are

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renumele spirulinei se datorează beneficiilor aduse sănătăţii în lupta împotriva mai multor afecţiuni
Renumele spirulinei se datorează beneficiilor aduse sănătăţii în lupta împotriva mai multor afecţiuni

Spirulina este cunoscută ca planta-minune a medicinei naturiste în vremurile noastre. Renumele ei datează, însă, din secolul al XVI-lea, când populaţia aztecă şi cea nord-africană se foloseau de proprietăţile curative ale acestei alge.

Planta-minune a reintrat în atenţia specialiştilor în medicină naturistă după jumătatea secolului XX, când a fost redescoperită de francezi. În 1969, ei au produs primul medicament din spirulină procesată, informează Natural News. Beneficiile acesteia au generat răspândirea ei în restul Europei, dar şi în Japonia, Thailanda şi în Statele Unite ale Americii.

Ce este

Sub forma unei micro-alge (plantă acvativă mai mică de un milimetru), spirulina este încadrată de cercetători undeva la graniţa dintre bacterii şi regnul vegetal. Aceasta creşte spontan de milioane de ani în zona lacurilor calde din tropicele Americii şi ale Africii.

Spirulina înglobează două specii de micro-alge, arthrospira platensis şi arthrospira maxima, ambele având o compoziţie chimică şi proprietăţi asemănătoare.

Spirulina creşte spontan de milioane de ani în zona lacurilor calde din tropicele Americii şi ale Africii.

Ce conţine

Dacă o vegetală medicinală conţine până la 10% principii active precum aminoacizi, minerale, vitamine, enzime, clorofilă, spirulina are o concentraţie de substanţe de peste 70%.

Planta este renumită pentru conţinutul mare de proteine, care ajunge la 60-70%, ceea ce înseamnă mai mult decât au carnea roşie şi soia, la un loc. Cu doar 3,9 calorii pe gram, spirulina are aminoacizi esenţiali şi o cantitate mare de vitamina B12, care este dificil de găsit în alte vegetale comestibile. Din acest motiv este una dintre preferatele vegetarienilor.

Spirulina înglobează două specii de micro-alge, arthrospira platensis şi arthrospira maxima

Una dintre principalele deficienţe care afectează organismele umane este cea de fier, mineral prezent însă în concentraţie foarte mare în spirulină. Calciu, magneziu, vitaminele A, B, C, D şi E se numără printre celelalte elemente benefice din micro-algă.

Capacitatea sa de a-şi păstra proprietăţile la temperaturi ridicate face ca valoarea nutriţională a spirulinei să se păstreze şi după procesare şi depozitare.

LA CE AJUTĂ SPIRULINA

Renumele spirulinei se datorează beneficiilor aduse sănătăţii în lupta împotriva mai multor afecţiuni. Energizantă şi antianemică, planta stimulează creşterea şi memoria, previne îmbătrânirea timpurie şi revitalizează glandele sexuale, informează sfatulmedicului.ro. Totodată, aceasta accelerează refacere organismului după o intervenţie chirurgicală, detoxifică şi stimulează lactaţia la femeile ce abia au născut.

De la anemie la obezitate

Conţinutul mare de fier uşor de absorbit de organism face ca spirulina să fie recomandată în tratarea anemiilor. Nici obezitatea nu scapă de atacul spirulinei. O cură de 90 de zile ajută la secreţia acelor neurotransmiţători care dau senzaţia de calm şi mulţumire, necesare pentru cei care vor să-şi controleze impulsul de supraalimentare.

Studiu: Obezitatea infantilă începe din uterul mamei

Colesterolul şi dislipidemiile

Veşnica luptă împotriva "colesterolului mare" poate fi câştigată cu ajutorul spirulinei. Trei studii, efectuate în Japonia, China şi în India, arată că substanţa C-ficocianina din plantă ajută la reglarea nivelului colesterolului şi al trigliceridelor din sânge, contribuind la combaterea dislipidemiilor.

Cercetările pentru tratarea diabetului zaharat tip II dezvăluie că trei grame de spirulină pe zi scad la 15% nivelul glicemiei, ajutând şi la reducerea riscurilor de afecţiuni cardiovasculare la care sunt mai predispuşi diabeticii.

Ce putem face pentru a regla nivelul colesterolului

Previne îmbătrânirea prematură

Tot mai multe institute de geriatrie din Europa şi Statele Unite administrează intern şi extern comprimate sau creme cu spirulină, care au un rol major în prevenirea îmbătrânirii premature. Planta protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, stimulează procesele de regenerare şi ajută la relansarea hormonală.

Cele mai bune ceaiuri care întârzie îmbătrânirea

Dezvoltă creşterea copiilor

Şi copiii se bucură de beneficiile micro-algei. Studiile arată că administrarea de spirulină aduce o îmbunătăţire la evoluţia micuţilor care au întârzieri sau tulburări de creştere. Recomandată doar copiilor de peste trei ani, ea ajută la dezvoltarea sistemului nervos,  a funcţiilor cognitive, a scheletului şi previne apariţia tulburărilor endocrine care cauzează maturizarea prematură sau întârziată a celor mici.


Spirulina la microscop

Spirulina la microscop

Efort fizic şi dureri articulare

Favorizând oxigenarea corespunzătoare a celulelor, spirulina îmbunătăţeşte coodonarea motorie şi împiedică apariţia leziunilor musculare, motiv pentru care este recomandată în timpul eforturilor de mare intensitate sau de lungă durată.

Un studiu de medicină experimentală efectuat în Mexic, în 2002, arată că planta-minune impiedică inflamarea şi degenerarea ţesuturilor cartilaginoase de la nivelul articulaţiilor, fiind un adjuvant foarte bun în tratamentul pentru poliartrită reumatoidă. Spirulina are efect şi în cazul artritei induse prin substanţe chimice.

Cum acţionează în lupta împotriva cancerului

Rezultate remarcante a avut şi în tratamentele experimentale pentru diverse forme de cancer. Studiile arată că micro-alga protejează măduva de efectele iradierii şi ajută la eliminarea celulelor maligne din organism. De asemenea, spirulina administrată intern apără organismul de acţiunea unor cancerigeni chimici cum ar fi fumul de ţigară sau multe dintre E-urile din alimentaţie. Protejând mucoasa intestinală de acţiunea factorilor cancerigeni şi inhibând creşterea tumorilor, spirulina este recomandată şi bolnavilor de cancer de colon, dar şi la prevenirea bolii.

Cancerul, cu 20% mai frecvent astăzi decât acum un deceniu

Două studii din Germania (1998) şi din India (1995) arată că spirulina este un excelent mijloc de prevenire şi de tratament al cancerului cu localizare buco-faringiană. Administrarea internă a spirulinei este recomandată şi în cazul gastriei, datorită protecţiei oferite mucoasei, în cazul virozelor gripale, dar şi al herpesului genital.

Adjuvant în tratarea infecţiei cu HIV

O echipă de medici condusă de Jacques Simpore, în Burkina Faso, stat din Africa de Vest, a descoperit în 2004 că spirulina ajută şi în tratarea infecţiei cu virusul imunodeficienței umane. Timp de două luni, cercetătorii au tratat cu planta medicinală 84 de copii care contractaseră HIV. Deşi spirulina nu a oprit infecţia, medicii au constatat îmbunătăţiri considerabile ale stării lor de sănătate care s-au menţinut pe o perioadă lungă de timp.


Pastile de spirulină

Pastile de spirulină
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite