Simţurile ne arată cum stăm cu sănătatea
0Ar trebui să ne îngrijoreze dacă ne-am pierdut mirosul? Da, spun medicii. Slăbirea mirosului poate fi dată fie de unele probleme de sănătate, fie este un simptom al altor boli de care nu ştim.
La bătrâneţe, este firesc ca văzul şi auzul să slăbească. Totuşi, se poate întâmpla şi mai devreme să observăm că simţurile ni s-au diminuat. Acest lucru poate fi pus pe seama unor carenţe sau unor boli.
De exemplu, ştiai că din cauza lipsei de zinc poţi avea mai slăbite mirosul şi gustul? În afara perioadei sarcinii, când nivelul mare de hormoni poate amplifica gustul şi mirosul, schimbările simţurilor nu trebuie să fie neglijate. Iată de ce!
Pierderea mirosului, posibil semn de demenţă
Este normal ca mirosul să scadă dacă avem alergii, viroze, sinuzită, deviaţie de sept ori polipi nazali. Problema apare şi la persoanele care lucrează în mediu toxic sau în industria textilă ori la cei care folosesc în exces picăturile nazale.
De asemenea, reducerea mirosului (hiposmie) poate apărea în urma unor lovituri la cap, în tumorile cerebrale sau este un simptom în bolile neurologice, precum Alzheimer, motiv pentru care oamenii de ştiinţă încearcă să creeze un test specific, care ar putea ajuta la depistarea timpurie a acestei afecţiuni.
Citește articolul integral, pe clicksănătate.ro.
Citește și:
Sunătoare, pentru un ficat sănătos