Articol publicitar

Sigilarea dinţilor la copii: care sunt beneficiile acestei proceduri pentru cei mici

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Sea of Smiles
FOTO Sea of Smiles

Mitul din copilărie cum că bomboanele strică dinţii poate apune. Sigilarea dentară este una dintre cele mai moderne metode de prevenţie a cariilor dentare la copii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii o recomandă alături de fluorizarea generală şi locală, igiena oro-dentară şi igiena alimentaţiei.

Dacă în trecut anumite alimente, în special dulciurile, aveau un efect nociv asupra danturii copiilor, astăzi există o modalitate de a preveni cariile dentare la copii: sigilarea dentară. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă această măsură împreună cu fluorizarea generală şi locală, igiena oro-dentară şi igiena alimentaţiei.

Ce este sigilarea dentară?

Sigilarea dentară se referă la o procedură stomatologică ce are rolul de a preveni cariile, fiind aplicată în special copiilor. Aceasta implică acoperirea dinţilor posteriori cu un composit fluid care funcţionează ca un scut protector şi are menirea să protejeze dinţii de atacul carios. Este o procedură simplă şi nedureroasă, timpul de intervenţie fiind foarte scurt. Stomatologul curăţă, igienizează şi usucă corespunzător dinţii, după care aplică stratul protector pe fiecare dinte ce participă la procesul de masticaţie.

Cariile sunt frecvent întâlnite în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, apărând mai ales pe dinţii în dezvoltare. Imediat după erupţie, în şanţurile şi în fosetele adânci din morfologia molarilor încep să se acumuleze reziduri alimentare şi micro-organisme ce duc mai apoi la dezvoltarea cariilor dentare. În ciuda igienei dentare convenţionale, ce implică spălarea şi curăţarea eficientă a dinţilor, şansele atacului carios sunt foarte mari.

Sigilarea dentară este o metodă de prevenţie pe termen lung, oprind acţiunea acestor bacterii şi împiedicând dezvoltarea cariilor. Astfel, se elimină riscul unor tratamente invazive care vor afecta structura dentară pe întreaga durată a vieţii.

Beneficiile sigilării dentare la copii: 

●      Asigură protecţie împotriva atacului bacteriilor asupra dinţilor celor mici

●      Elimină durerile cauzate de carii

●      Previne, împreună cu o igienă adecvată, apariţia cariilor pe molari şi premolari

●      Este o procedură recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
 

Stratul de sigilare este vizibil doar de aproape, la consultaţia stomatologului. Acesta poate fi transparent, alb sau uşor nuanţat, astfel încât să se potrivească cu imaginea de ansamblu a dinţilor. De asemenea, special pentru micii pacienţi, pot fi folosiţi sigilanţi de diverse culori (roz, bleu). Acest lucru îi ajută pe medicii stomatologi să comunice mai uşor cu cei mici, dându-le posibilitatea să aleagă nuanţa sigilantului în funcţie de preferinţe. Materialele folosite, sigilanţii, sunt răşini compozite transparente şi opace. Sigilanţii fotoactivi, care se întăresc cu ajutorul lămpii cu ultraviolete, sunt cei recomandaţi, adesea, de medicii stomatologi.

Etapele procedurale pentru sigilarea dentară

1.     Se curăţă suprafaţa dintelui cu ajutorul unor periuţe rotative

2.     După ce dintele este spălat şi uscat, se aplicş, prin pensulare, injectare sau cu ajutorul unui burete, pasta profilactică în a cărei concentraţie intră şi acid fosforic. Se lasă 15-20 de secunde să acţioneze. Această etapă este numită şi „gravarea dintelui”.

3.     Sigilantul se aplică cu ajutorul unor instrumente speciale, cu vârfuri de unică folosinţă. Acesta se lasă să acţioneze vreme de 10-15 secunde pentru a permite penetrarea şi saturarea smalţului mordansat, după care se fotopolimerizează.

4.     În urma aplicării, medicul stomatolog va verifica dacă sigilantul nu afectează muscătura (ocluzia).

5.     Se îndepărtează eventualele contacte identificate cu ajutorul hârtiei de articulaţie prin utilizarea pietrelor diamantate.

6.     La fiecare şase luni, dinţii sigilaţi sunt controlaţi de către medic.

La Clinica Citydent, una dintre primele clinici de elită din România, sigilarea dinţilor celor mici este făcută de medici specializaţi, cu ajutorul celor mai moderne tehnologii şi dotări, conform celor mai recente standarde în domeniu.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite