Sfârşitul maternităţii? Bebeluşi creaţi fără material genetic de la femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul ar putea aduce în mod bizar copii fără mamă şi tată
Viitorul ar putea aduce în mod bizar copii fără mamă şi tată

Cercetătorii afirmă că experimentele făcute până acum pe şoareci sugerează posibilitatea ca într-un viitor nu prea îndepărtat copiii să fie creaţi fără folosirea ovulelor, doar cu ajutorul spermei şi a unor celule ale corpului. Până acum s-a reuşit obţinerea unor şoricei perfect sănătoşi.

Într-un viitor nu prea îndepărtat femeile ar putea fi excluse de la concepţie. Cercetătorii britanici de la Universitatea din Bath au pus la punct o tehnică de fertilizare fără ovule, fapt care ar putea exclude într-un viitor nu prea îndepărtat femeile de la „procesul de fabricaţie“ a bebeluşilor. Rezultatele  acestor  cercetări au fost publicate în revista „Nature“.

Potrivit bbc.com, cercetătorii au pornit în experimentul lor de la un ovul nefertilizat pe care prin diverse transformări  chimice l-au adus în situaţia de a se comporta ca un pseudoembrion. Acest fals embrion avea multe în comun cu o celulă obişnuită precum cele care se găsesc în piele.

Experimentul desfăşurat pe şoareci a arătat că într-un caz din patru injectarea de spermă într-un astfel de pseudoembrion poate duce la crearea unor generaţii sănătoase de pui, ceea ce, speră cercetătorii,  deschide calea către obţinerea într-un viitor nu prea îndepărtat a unor astfel de rezultate şi la oameni.

Dr. Tony Perry , unul dintre coordonatorii cercetărilor, a explicat că „Orice celulă mitotică precum cele care se găsesc în piele ar putea fi reprogramate la nivel de ADN. Sperma sau orice altă celulă şi s-ar putea genera un embrion“.

Altfel spus doi bărbaţi ar putea avea propriul lor copil luând de la unul sperma şi de la celălalt o celulă din piele sau un bărbat ar putea avea singur propriul lui copil. Ceea ce acesta din urmă ar putea obţine ar fi  mai degrabă similar unui geamăn nonidentic şi nu unei clone.

Perry a precizat însă că în acest stadiul al cercetărilor aceste scenarii sunt pur speculative.

La începutul acestui an, cercetătorii din China au declarat că sunt capabili să obţină spermă din celule stem şi să fertilizeze în acest fel  un ovul pentru a produce şoareci sănătoşi.  

Dr. Perry a conchis că prin combinarea celor două cercetări, în foarte scurtă vreme, s-ar putea să  nu mai avem nevoie nici de ovule şi nici de spermă pentru a concepe bebeluşi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite