Scoruşele combat anemia
0
Scoruşele de munte conţin cantităţi importante de vitamine: C (30-200 g/100 g), vitamine din complexul B (B1,B2,B3), provitamina A şi de minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier).
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă o cură cu aceste fructe persoanelor anemice, deoarece scoruşele combat hipovitaminozele.
Din scoruşe se pot prepara diferite băuturi tonice: italienii au o băutură specifică, sorbeto, iar la ruşi licoarea se numeşte reabinovaia.
Românii preferă alte preparate din scoruşe: dulceaţă, compoturi şi sosuri pentru fripturi.
Dulceaţă de scoruşe
Ingrediente: 1 kg de scoruşe de munte, 1¼ kg zahăr, 400 ml apă şi o lămâie.
Preparare: Bobiţele de scoruşe se spală sub jet de apă, apoi se opăresc în apă clocotită timp de 5 minute. Separat, se prepară un sirop din apă şi zahăr.
Când este gata, siropul se toarnă fierbinte peste fructe.
După 5 ore, fructele se fierb 15-20 de minute, apoi se lasă să se răcească. Se repetă fierberea dulceţii 15 minute. Se adaugă zeama de lămâie şi se continuă fierberea 3 minute.