Cum să ne ferim de sindromul „inima în vacanță”

0
Publicat:

În perioada sărbătorilor de iarnă mor de infarct mai mulți oameni decât în orice alt moment al anului. Astfel, în America a apărut termenul de „Holidayheart”. 

Excesul de sărbători poate provoca aritmii cardiace - Foto Arhiva
Excesul de sărbători poate provoca aritmii cardiace - Foto Arhiva

De Crăciun și Revelion suntem predispuși la excese alimentare și nu numai. În plus, nu facem sport și consumăm mai mult alcool. Medicii avertizează că un astfel de comportament ne expune riscului de fibrilație arterială, potrivit publicației Corriere della Sera. 

În SUA, există termenul de „sindrom cardiac de sărbători” care descrie acest fenomen. Mulți oameni mor de infarct între Crăciun și Revelion din cauza exceselor. 

Și în țara noastră se fac excese de sărbători, pentru mulți dintre noi, Crăciunul nu se sărbătorește fără o masă plină de bunătăți, însă medicii ne recomandă să fim cumpătați. 

Alcoolul, o substanță toxică 

Consumul de alcool crește în perioada sărbătorilor de iarnă, iar multe persoane uită că alcoolul este o substanță toxică pentru organism, iar pentru inimă, chiar și dozele mici sunt periculoase. 

„În general, dozele excesive de alcool exercită o acțiune excitantă asupra celulelor inimii și poate duce la o creștere a ritmului cardiac și poate facilita apariția aritmiilor cardiace, cum ar fi fibrilația atrială. De asemenea, trebuie amintit faptul că aportul cronic de alcool în doze semnificative poate duce la dezvoltarea cardiomiopatiei dilatate, care determină o creștere a volumelor camerelor cardiace (atrii și ventricule) și o reducere a contractilității: două condiții esențiale pentru apariția fibrilației atriale. Și atenție: anomaliile de ritm induse de alcool apar adesea în același timp cu o alimentație mai abundentă, așa că moderația vizează și cantitatea de alimente introduse”, explică profesorul Claudio Tondo, director al Departamentului de aritmologie de la Centro Cardiologico Monzino, IRCCS. 

O cercetare arată că și o singură băutură pe zi poate crește riscul de fibrilație atrială cu până la 16%. Mai mult de atât, un pahar de bere sau de vin crește probabilitatea de a suferi de fibrilație atrială de la 1 la 1.000, la 3 la 1.000. 

Ce este fibrilația atrială 

Fibrilația atrială reprezintă un pericol iminent. Medicul Claudio Tondo spune că este „o anomalie bătăilor inimii, una dintre cele mai răspândite tulburări, inima, bătând neregulat, nu poate pompa sângele în mod corespunzător, ceea ce ar putea forma cheaguri periculoase. Fibrilația atrială poate crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral și a fost, de asemenea, legată de demență și insuficiență cardiacă”. 

Consumul de alcool poate fi mai riscant pentru oamenii în vârstă. De exemplu, persoanele în vârsta de 80 de ani au aproximativ 10% șanse de a avea această tulburare, iar alcoolul poate crește riscul. 

Există însă și alți factori de risc, cum ar fi  obezitatea, istoricul familial de fibrilație atrială cu debut precoce și înălțimea, iar un studiu a constatat că persoanele mai înalte de 1 metru și 70 de cm prezintă un risc mai mare, scrie publicația italiană. 

Simptomele sindromului „inima în vacanță” 

Unii nu vor avea niciun simptom, iar alții pot avea palpitații cardiace, dureri în piept sau dificultăți de respirație, oboseală extremă și chiar leșin. Pentru unele persoane, fibrilația atrială apare pentru perioade scurte de timp, dar pentru altele afecțiunea poate deveni permanentă”, precizează expertul.  

Chiar dacă medicii pun diagnosticul de fibrilația atrială prin intermediul unei electrocardiograme, tehnologia a adus la îndemâna tuturor un alt mod de a monitoriza ritmul cardiac. 

Cu ajutorul ceasurilor inteligente, oricine poate observa schimbările în ritmul cardiac,prin itremediul monitoarelor de ritm cardiac integrate. Astfel, vom știi când este cazul să consultăm un cardiolog. 

Medicul ne sfătuiește să ținem cont de  cantitățile de consum de alcool considerate „cu risc scăzut”, respectiv 1 pahar de vin sau 1 cutie de bere sau 1 pahar mic de băuturi spirtoase pe zi pentru femei și vârstnici și 2 pentru bărbați. Cu toate că ar fi de preferat să nu consumăm deloc alcool, pentru că nu este sănătos. 

Există o mulțime de studii legate de alcool și de problemele de sănătate la care ne expunem atunci îl consumăm. Astfel, singurul consum sigur de alcool este zero, potrivit jurnaliștilor din Italia. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite