Reapariţia cancerului de sân, prevenită cu medicamente care reduc nivelul colesterolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statinele lipofilice s-au dovedit mai eficiente decât cele hidrofilice în prevenirea recurenţei cancerului mamar
Statinele lipofilice s-au dovedit mai eficiente decât cele hidrofilice în prevenirea recurenţei cancerului mamar

O doză zilnică de medicamente destinate micşorării nivelul colesterolului din sânge reduce riscul de recurenţă a cancerului mamar.

În urma unui studiu efectuat pe aproape 19.000 de femei, oamenii de ştiinţă americani şi danezi au descoperit că cele care luau statine, medicament care ajută la scăderea colesterolului „rău" (LDL) din sânge, prezintă un risc cu 30% mai mic de dezvolta din nou cancer de sân.

Citeşte şi:
Lupta împotriva cancerului de sân are sorţi de izbândă!

Ce putem face pentru a regla nivelul colesterolului

Statinele sunt substanţe medicamentoase care ajută la reducerea niveleului LDL din sânge. Ele s-au dovedit eficiente şi în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Un studiu recent efectuat de cercetătorii americani şi danezi, condus de dr. Thomas Ahern de la Universitatea Harvard, arată că statinele sunt eficiente şi în prevenirea cancerului mamar.

Cercetarea a fost realizată în perioada 1996-2003, pe aproape 19.000 de femei din Danemarca care au avut tumori maligne la nivelul sânilor. Cele care luau zilnic statine pentru reglarea nivelului colesterolului din sânge au prezentat riscuri cu 30% mai mici de recurenţă.

Reducerea cu o treime a riscului de reapariţie a cancerului mamar a fost, însă, constatată doar la femeile care îşi administrau zilnic statine lipofilice, care se dizolvă cu uşurinţă în grăsime. Acelaşi rezultat nu a fost prezent la cele care luau statine hidrofilice, care se descompun în apă.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul Institutlui Naţional pentru Cancer al Universităţii Oxford, din Marea Britanie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite