Scandal în Parlament. Legea pensiilor publice, dezbătută într-o ședință cu scântei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputații au început cu scandal dezbaterile în comisii pe tema legii pensiilor publice, adoptată recent de Senat în forma aprobată de Guvern. Parlamentarii AUR protestează în ședința.

Camera Deputaților decide ce se întîmplă cu noua lege a pensiilor FOTO Inquam Photos
Camera Deputaților decide ce se întîmplă cu noua lege a pensiilor FOTO Inquam Photos

UPDATE: Legea pensiilor publice a intrat în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.  

UPDATE: Legea pensiilor a primit luni, un raport de admitere în cadrul dezbaterilor din comisie. Depuții au votat asupra introducerii unor amendamente propuse de parlamentarii PSD şi PNL.

***

Deputații AUR au venit cu pancarte cu mai multe mesaje adresate parlamentarilor puterii care dezbat noua lege a pensiilor în comisiile de specialitate. 

Printre mesajele AUR sunt: „Fără speciali”, „Românii egali în fața legii”, „Vrem mărire cu 60%” și „Femeia este o comoară”.

Șeful comisiei muncii din Camera Deputaților, Adrian Solomon, le-a reproșat însă că nu s-au încadrat în timpul de depunere a amendamentelor și le-a cerut să își prezinte propunerile pentru dezbatere.  

Ce prevede noua lege 

Printre modificările aduse la legea pensiilor publice prin noul proiect este și majorarea pensiilor și recalcularea acestora. 

Proiectul noii legi a pensiilor publice prevede și creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 70 de ani.

Potrivit proiectului, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.

Plenul Senatului a adoptat proiectul pentru recalcularea pensiilor publice după lungi dezbateri și anularea amendamentelor adoptate anterior în comisiile de specialitate. Inițiativa merge la Camera Deputaților, for decizional.

Aprobare cu tensiuni în Guvern

Noua lege a pensiilor publice a trecut cu dificultate și de aprobarea Guvernului, din cauza opoziţiei PNL, care a lăsat de înţeles că nu ar fi bani pentru majorările prevăzute, aspect confirmat inclusiv de analişti.

Liberalii au cerut recalcularea impactului bugetar. În cele din urmă, avizul ministerului de Finanțe, condus de Marcel Boloș, a fost unul pozitiv, însă cu observaţii, Boloş solicitând să se caute măsuri prin care să fie susţinute majorările de pensii.

Situaţia creată a dus la un şir de atacuri din partea social-democraţilor la adresa ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, dar vizând şi PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite