Prof. dr. Streinu-Cercel: „Testele pentru hepatită B şi C se pot face gratuit, la medicul de familie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hepatita este o boală infecţioasă care se transmite şi prin contact sexual neprotejat
Hepatita este o boală infecţioasă care se transmite şi prin contact sexual neprotejat

Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, i-a invitat pe cei care au avut contacte sexuale neprotejate să-şi facă testele de depistare a hepatitei.

„Trebuie să facem un efort un an doi, trei astfel încât să dăm tuturor posibilitatea să se testeze şi după aceea evident să le dăm dreptul şi accesul la terapie pacienţilor cu hepatita B şi C. Începând cu aprilie anul trecut, medicul de familie are posibilitatea să facă acest lucru gratuit pentru persoanele de pe listă“, a afirmat Streinu Cercel în urma întâlnirii de lucru a reprezentanţilor Societăţii Europene Clinice de SIDA  - European AIDS Clinical Society.

„Dacă nu vă puteţi testa prin medicul de familie, scoateţi 17 sau 20 de lei şi testaţi-vă! Testarea este anonimă, dar în momentul în care află că are boala are posibilitatea să intre pe scheme terapeutice, să stabilizeze infecţia şi să ducă o viaţă normală şi să nu transmită la alţii. Dacă pentru HIV există o specificaţie clară în legislaţie: dacă transmit în mod conştient virusul unei alte persoane fără să informeze persoana respectivă, sunt pasibili cu închisoarea până la zece ani, pentru virusul hepatitic C şi virsul hepatitic B, această problemă nu există. Dar e o problemă pentru ei: nu se testează, dezvoltă hepatită cronică, ciroză hepatică, hepato carcinom“, a mai spus Streinu Cercel.
Prezentă la eveniment, Sorina Pintea a adăugat că în prezent autorităţile nu pot face o campanie în zonele rurale pentru a-i depista pe cei care ar putea avea aceste boli.

 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite