Comisia Europeană a adoptat noi măsuri pentru combaterea traficului de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a emis o foaie de parcurs cu măsuri pentru intensificarea luptei împotriva traficului de droguri și a rețelelor infracționale. Printre altele, este stabilită și o nouă Alianță portuară europeană, pentru a consolida rezistența porturilor în fața traficului de droguri. 

O nouă Alianță portuară Europeană pentru combaterea traficului de droguri FOTO EPA-EFE
O nouă Alianță portuară Europeană pentru combaterea traficului de droguri FOTO EPA-EFE

Astfel, Comisia stabilește 17 acțiuni în patru domenii prin foaia de parcurs adoptată miercuri. În acest fel, se amplifică lupta împotriva traficului de droguri și a rețelelor infracționale, pornind de la inițiative legislative și operaționale care există deja. 

Drogurile reprezintă o amenințare importantă pentru securitatea Uniunii Europene (UE), capturile de cocaină atingând un nivel record, atingând volumul de 303 tone doar în 2021.  

Subiectul comerțului cu droguri reprezintă o prioritate pentru UE. Potrivit Comisiei , foaia de parcurs stabilește acțiuni concrete și specifice pentru a elimina lacunele emergente, cu 17 acțiuni în 4 domenii prioritare: 

  1. o nouă Alianță portuară europeană, pentru a spori reziliența porturilor la infiltrarea infracțională prin consolidarea activității autorităților vamale, a autorităților de aplicare a legii și a actorilor publici și privați din porturile din întreaga UE. De exemplu, cu ajutorul unor aparate de scanare și al unor echipamente de ultimă generație. 
  1. Dezmembrarea rețelelor infracționale cu grad ridicat de risc, prin facilitarea anchetelor financiare și digitale, cartografierea celor mai mari rețele infracționale, consolidarea cooperării dintre procurorii și judecătorii specializați și utilizarea semnalizărilor din Sistemul de informații Schengen (SIS). 
  1. Măsuri de prevenire a criminalității organizate, prin schimbul de bune practici și orientări între statele membre pentru a preveni infiltrarea acestor grupuri în societate și în economia legală, a împiedica grupurile infracționale să recruteze tineri și a îmbunătăți siguranța și sănătatea publică, precum și pentru a limita mai eficient accesul la precursorii de droguri. 
  1. Colaborarea cu partenerii internaționali, pentru a face față amenințării globale, inclusiv prin consolidarea schimbului de informații, prin operațiuni comune pe principalele rute ale traficului de droguri și prin consolidarea cooperării în materie de asigurare a respectării legii și a cooperării judiciare cu țările din afara UE. 

Strategiile UE privind combaterea criminalității organizate și a drogurilor și acțiunile suplimentare emise de Comisie trebuie puse în aplicare în 2023 și 2024, de statele membre, agențiile și organismele UE. 

Colaborarea între organismele UE, dar și cererea de noi fonduri, în valoare de 20 de milioane de Euro sunt printre obiectivele Comisiei Europene până la sfârșitul anului 2023.

De asemenea, în vara anului 2024 ar trebui să devină operațională Agenția UE pentru Droguri. 

De altfel, va fi pusă în continuare în aplicare Strategia UE de combatere a criminalității organizate 2021-2025 și Strategia și Planul de acțiune ale UE în materie de droguri 2021-2025. 

Și în țara noastră capturile de droguri au atins niveluri record în ultima vreme, iar polițiștii au deconspirat recent o rețea de traficanți care aduceau heroină prin portul Constanța.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite