Previziune OMS: Numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproximativ 70% în următoarele două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit OMS, incidenţa cancerului va creşte cu 70% în următorii 20 de ani FOTO Arhiva Adevărul
Potrivit OMS, incidenţa cancerului va creşte cu 70% în următorii 20 de ani FOTO Arhiva Adevărul

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalităţii la în lume, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi şi 8,2 milioane de decese provocate în 2012, iar în următoarele două decenii incidenţa maladiei va creşte cu până la 70%, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Într-un articol publicat pe pagina oficială cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, OMS trage un semnal de alarmă, anunţând că estimările speciliştilor arată o creştere a numărului de cazuri de cancer cu aproximativ 70% în următoarele două decenii.

Potrivit OMS, cele cinci tipuri de cancer cel mai frecvent diagnosticate în 2012 la bărbaţi au fost cancerul pulmonar, de prostată, de colon, de rect, de stomac şi de ficat, în timp ce la femei, cele mai frecvente au fost cazurile de cancer de sân, de colon, de rect, de col uterin şi de stomac.

În total, în 2012, cele mai multe decese cauzate de cancer au fost cele provocate de:

  • cancerul pulmonar (1,59 milioane de decese),
  • cancerul la ficat (745.000 de decese),
  • cancerul de stomac (723.000 de decese),
  • cancerul colorectal (694.000 de decese),
  • cancerul de sân (521.000 de decese)
  • cancerul esofagian (400.000 de decese).


Reprezentanţii OMS estimează că numărul de cazuri de cancer pe an va creşte de la 14 milioane în 2012 la 22 de milioane în următorii 20 de ani.

Fumatul, cel mai important factor de risc

Conform OMS, aproximativ 30% din decesele cauzate de cancer au avut la bază cinci factori principali de risc, comportamentali şi dietetici: un indice de masă corporală crescut, consumul redus de fructe şi legume, lipsa exerciţiilor, fumatul şi consumul de alcool.

Fumatul este considerat a fi cel mai important factor de risc. Pe seama viciului sunt puse aproximativ 20% dintre decesele provocate de cancer şi circa 70% din decesele provocate de cancerul pulmonar.

În ţările cu venituri medii şi mici, circa 20% din decesele provocate de cancer sunt au la bază infecţiile virale cu virusul hepatitei B (HBV) şi anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV).

Îmbătrânirea este un alt factor predispozant pentru dezvoltarea cancerului. Cercetătorii au observat o creştere dramatică a incidenţei cancerelor odată cu înaintarea în vârstă, foarte probabil din cauza acumulării riscurilor de a dezvolta diferite tipuri de cancer de-a lungul vieţii, combinată cu faptul că mecanismele de refacere ale organismului tind să îşi piardă din eficacitate.

De asemene, printre facotrii enumaraţi de OMS se mai numără radiaţiile ultraviolete şi ionizante, cancerigenii chimici, cum ar fi azbestul, aflatoxina (un contaminant alimentar) şi arsenic (un contaminant din apa potabilă), dar şi infecţiile cu anumite bacterii sau paraziţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite