Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie:  Cine face o reacţie adversă crescută la un vaccin ar fi avut o reacţie exagerată în cazul bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a declarat că este normal ca oamenii să aibă temeri în faţa vaccinului, dar trebuie puse în balanţă eveţientualele efecte secundare ale vaccinării cu efectele bolii, care pot fi mult mai grave. Medicul arată de asemenea că o persoană care face o reacţie adversă mai puternică la vaccin ar fi putut dezvolta o formă foarte mai gravă a bolii.

"Oamenilor le este frică atunci când ştiu că li se poate întâmpla ceva. Dar noi trebuie întotdeauna să punem în balanţă ce se întâmplă în cazul bolii şi ce se întâmplă în cazul vaccinării. Dacă facem boala fără să fim vaccinaţi, este foarte posibil să facem parte din acel procent de 4-5% despre care se discută de mortalitate. Nu mai vorbim şi de efectele secundare, de reacţiile grave, de situaţia în care ai complicaţii în cazul în care faci boala. În fiecare zi vedem numărul de cazuri din ATI, numărul de decese", a declarat dr. Sandra Alexiu sâmbătă, la Digi24

Potrivit sursei citate, medicul a explicat de asemenea că reacţia la vaccin este un indiciu pentru severitatea reacţiei pe care cineva ar putea să o dezvolte în cazul bolii. 

"Gândiţi-vă că o persoană care are o reactivitate imună deosebită şi face o reacţie adversă crescută la un vaccin înseamnă că ar fi avut o reacţie exagerată mai ales în cazul bolii. Aşa încât, dacă punem în balanţă faptul că faci febră sau subfebră, te dor muşchii, te doare capul, ai două zile în care nu eşti foarte bine după vaccinare, cu ceea se întâmplă în cazul bolii şi cu posibilitatea de a fi printre cei număraţi zilnic la decese sau la ATI, (...) asta cred că ar trebui să fie chestiunea cu care să combatem temerile", a mai afirmat dr. Alexiu. 

Sursa citată mai arată că preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov este optimistă în privinţa vaccinării, precizând că sunt mulţi care se înscriu pe liste, iar locurile eliberate se ocupă instantaneu. Mai mult, în curând va apărea şi al patrulea vaccin, Johnson&Johnson, recent aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite