Poluarea cauzează circa 10% din cazurile de cancer depistate în Europa (raport)

0
0
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Aproximativ 10% din cazurile de cancer identificate în Europa sunt provocate de poluarea sub diverse forme, a informat, marţi, Agenţia Europeană de Mediu (AEM), care punctează că majoritatea acestor îmbolnăviri ar putea fi evitate prin politici de mediu stricte.

„Expunerea la poluarea atmosferică, la fumatul pasiv, la razele ultraviolete, la azbest, la anumite produse chimice şi la alţi poluanţi se află la originea a peste 10% din cazurile de cancer din Europa", au comunicat reprezentanţii AEM într-un comunicat. 

Procentul comunicat ar putea scădea considerabil dacă ar fi implementate politici de mediu stricte, conform AEM. 

„Toate riscurile cancerigene de mediu şi profesionale pot fi reduse", a declarat Gerardo Sanchez, un specialist de la AEM, înainte ca raportul să fie publicat, primul redactat de Agenţia Europeană în legătură cu asocierea dintre cancer şi mediul înconjurător. 

„Cazurile de cancer provocate de mediu şi cauzate de radiaţii sau de agenţi chimici carcinogeni pot fi reduse până la un nivel aproape neglijabil", a mai adăugat Sanchez într-o conferinţă de presă. 

Conform datelor AEM, poluarea aerului este responsabilă pentru 1% din cazurile de cancer şi pentru 2% din decesele provocate de cancer, un procent care înregistrează o creştere de până la 9% în cazul cancerului pulmonar. 

Totodată, studiile recente au indicat „o corelaţie între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major, şi leucemia la adulţi şi la copii", a punctat AEM. 

De asemenea, radonul, un gaz radioactiv natural care poate fi inhalat în camere slab aerisite, este apreciat ca fiind responsabil pentru 2% din cazurile de cancer identificate în Europa. 

Conform AEM, razele ultraviolete de origine, în principal, solară dar şi artificială, sunt responsabile pentru aproximativ 4% din toate cazurile de cancer, mai ales pentru melanom, o formă gravă a cancerului de piele, a cărui incidenţă a înregistrat o creştere în Europa pe parcursul ultimilor decenii. 

Mai mult decât atât, anumite substanţe chimice folosite la locurile de muncă şi eliberate în medicul înconjurător sunt cancerigene. 

Plumbul, cromul, pesticidele, arsenicul, bisfenolul A şi substanţele alchilate per- şi polifluorurate (PFAS) sunt, de asemenea, cele mai periculoase pentru sănătatea europenilor. În anul 2005 în UE a fost interzis azbestul, însă prezent în anumite clădiri. 

În Uniunea Europeană, 2,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu o formă de cancer în fiecare an, iar 1,3 milioane mor din această cauză. 

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite