Plante cu efect tonic pentru memorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele din plante îmbunătăţesc activitatea creierului prin stimularea circulaţiei sanguine la nivel cerebral şi ţin sub control factorii vinovaţi de alterarea memoriei, cum sunt stresul şi tulburările de somn.

Saschiul reglează ­circulaţia cerebrală

Partea aeriană a saschiului (merişor sau brebenoc, cum i se mai spune) conţine peste 50 de alcaloizi, cel mai important fiind vincamina, substanţă ce reglează circulaţia sanguină la nivel cerebral, contribuind, astfel, la o mai bună oxigenare a creierului. De asemenea, fitoterapeuţii recomandă tratamentul cu infuzie şi cu tinctură de saschiu bolnavilor care suferă de Alzheimer.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi din 250 ml de apă. Bolnavul trebuie să bea 3 căni pe zi, timp de 14 zile. Tinctura de saschiu se obţine din 50 g de plantă care se macerează, timp de 15 zile, în 250 ml alcool de 70 de grade.

Apoi, soluţia se strecoară şi se păstrează la rece. Zilnic, se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată în 200 ml de apă, iar o cură trebuie urmată timp de şase săptămâni. 

Salvia îmbunătăţeşte concentrarea

Cercetările moderne au scos în evidenţă că salvia măreşte capacitatea de concentrare şi întăreşte memoria. Deoarece este bogată în principii active, ajută la relaxarea organismului după perioade intense de stres.

Terapeuţii recomandă o cură cu infuzie de salvie (câte 3 căni pe zi) timp de 2 luni, pentru efectele benefice asupra nervilor. Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze uscate şi 250 ml de apă clocotită. Persoanelor surmenate li se recomandă o cură cu decoct de salvie timp de 21 de zile.

Anasonul­ ­combate oboseala psihică

Planta este renumită pentru efectul calmant asupra sistemului nervos. De asemenea, cura cu infuzie din fructe de anason combate oboseala psihică şi migrenele, contribuind astfel la creşterea puterii de concentrare.

Infuzia din fructe se prepară astfel: peste cinci-şase fructe zdrobite se toarnă o cană de apă clocotită şi se lasă cinci minute. Se strecoară şi se bea îndulcit cu miere. Zilnic se beau câte două căni de infuzie, iar cura trebuie urmată o săptămână.

Păpădia ­conţine vitamine şi minerale

Tijele şi frunzele păpădiei sunt foarte bogate în vitamine (A, complex B, C, D) şi în minerale, printre care potasiu, calciu, fier, fosfor şi sodiu, în timp ce rădăcinile plantei conţin cantităţi importante de flavonoizi.

Tocmai de aceea, specialiştii fitoterapeuţi recomandă ca, în fie­care primăvară, să facem o cură cu suc extras din tijele şi din frunzele plantei, pentru remineralizarea organismului. Administrată sub formă de infuzie, păpădia creşte fluxul sanguin către creier, activând zonele responsabile cu memoria şi cu capacitatea de concentrare.

Pentru prepararea infuziei se folosesc două linguriţe de plantă care se infuzează timp de zece minute într-o cană cu 250 ml de apă clocotită. Zilnic se consumă câte două căni de infuzie, pe o perioadă de trei săptămâni.   

Rozmarinul, remediu contra uitării

O plantă cu efect reconfortant, care induce o stare de energie şi de revigorare, rozmarinul este un remediu care acţionează eficient în procesele de gândire, combătând uitarea şi oboseala mentală.

Cura cu infuzie este recomandată în special în perioadele de efort intelectual susţinut. Se administrează câte două căni de infuzie, timp de zece zile. Aceasta se prepară din două linguriţe rase de plantă uscată la o cană cu 250 ml de apă clocotită.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina

medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut

Ginkgo biloba este util în caz de astenie cerebrală, randament intelectual scăzut şi este benefic persoanelor în vârstă, ce se confruntă cu probleme legate de diminuarea atenţiei, memoriei şi capacităţii de concentrare, îmbunătăţind funcţiile psihice. Se folosește sub formă de capsule, tinctură sau de fiole, în asociere cu plante cu acţiune tonică asupra sistemului nervos: ginseng, lecitină, lăptişor de matcă.

Salvia are acţiune tonică asupra cortexului cerebral, mărind capacitatea de concentrare. Se folosește sub formă de ceai și de tinctură. Complexul Alevia Memorie şi Concentrare (conţine ginkgo biloba, lecitină, magneziu, vitaminele B6, B12, A şi E) are efect benefic asupra sistemului nervos, stimulează memoria, atenţia şi creativitatea. Se recomandă una-două capsule pe zi în timpul  mesei.

Contraindicaţie

Ginsengul, benefic pentru activitatea creierului, nu este indicat hipertensivilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite