Oncolog pediatru: „Cancerul devine din ce în ce mai agresiv“. Cum putem depista boala de la primele semne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul copiilor bolnavi de cancer este în creştere, iar boala este mai agresivă ca oricând
Numărul copiilor bolnavi de cancer este în creştere, iar boala este mai agresivă ca oricând

Numărul cazurilor de cancer este în creştere la nivel mondial, la toate categoriile de vârstă, inclusiv la copii. Unii experţi consideră că principala cauză trebuie căutată în dezvoltarea industrială.

Pe lângă o creştere a numărului de diagnostice, cancerul pediatric cunoaşte şi o creştere în agresivitatea cu care se manifestă: focare simultane de boală, mai multe organe afectate în acelaşi timp sau o perioadă de răspândire a maladiei mult mai redusă decât ce scria până acum în cărţile de medicină.

De asemenea, specialiştii vorbesc despre tot mai multe cancere depistate la bebeluşi de o lună sau două de viaţă. Cum ajunge un copil să sufere de cancer explică dr. Inci Ayan oncolog pediatru cu 30 de ani de experienţă la Spitalul Acibadem din Turcia: „În primul rând, avem o componentă genetică ce predispune un copil la cancer. De exemplu, în cazul unei mame care are un istoric de cancer de sân, diagnosticat la o vârstă tânără, şi are şi rude (mamă, bunică) cu cancer de sân, este un indiciu clar că starea de sănătate a copilului trebuie monitorizată, existând riscul apariţiei sarcoamelor. Apoi, există şi anumite boli care cresc riscul de apariţie a maladiei canceroase şi anume boli congenitale ori sindroame imunodeficitare. O altă cauză a apariţiei cancerului la copii o constituie anomaliile cromozomiale, care sunt asociate cu risc mai mare de leucemie, de exemplu, sau de limfoame“.  

Virusuri care predispun la cancer

Dincolo de bagajul genetic, există anumite virusuri cu care copilul intră în contact şi care îl pot predispune la cancer. „Hepatita B, de exemplu, poate declanşa cancer la ficat. Sau virusul Epstein Barr, care este o infecţie foarte frecventă la copii, care, în anumite cazuri, poate duce la apariţia limfoamelor sau la un alt tip de cancer, carcinomul nazofaringian. Un alt virus cu o reputaţie nefastă este virusul HPV. Hepatita C, de exemplu, în anumite părţi ale globului, precum zona mediteraneană sau ţările africane, poate duce la apariţia limfoamelor“.

În ultimii 10 ani – mai spune aceasta - am remarcat o creştere a incidenţei cancerelor la copii şi o cauză este producţia industrializată. „Fertilizatorii, hormonii de creştere care cresc productivitatea, dar ingestia lor are efecte nocive asupra genelor, producând mutaţii periculoase, oncongene. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generaţie  - telefoane, tablete - poate creşte frecvenţa cancerelor la copii  - leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame. Şi, ţin să subliniez, fumatul, atât în cazul mamei, cât şi al tatălui, poate provoca apariţia sarcoamelor la copil, în comparaţie cu copii proveniţi din familii nefumătoare“.

Medicul oncolog insistă: cancerul pediatric se vindecă

Mai bine de 60% din copiii bolnavi de cancer pot fi salvaţi şi se pot bucura apoi de o viaţa normală. Iar rata de succes creşte până la 90% în cazurile de cancer cu diagnostic precoce. Părinţii, aşadar, trebuie să fie atenţi la simptome.

„Este important să nu exagereze anumite simptome, dar nici să nu le ignore. În primul rând, trebuie să ştie că un cancer pediatric este o afecţiune acută şi asta înseamnă că trebuie să se îngrijoreze dacă un copil nu se simte bine pe parcurs de mai multe zile sau săptămâni. Ne alarmăm dacă: face des infecţii sau episoade de febră, este palid, pare anemic sau apar anumite pete, care sugerează hemoragii la nivelul pielii, dacă are episoade de sângerări nazale sau gingivită, durerile de cap anunţate prin crize de plâns, episoade de vărsături care pot anunţa creşterea presiunii intracraniene, dureri de picioare în perioada de creştere. De asemenea, mamele trebuie să fie atente la eventuale umflături în zona fontanelelor, pe care le pot observa atunci când alăptează. Dacă scad performanţele şcolare şi puterea de concentrare, iarăşi sunt semne că este ceva în neregulă la nivel cerebral“.  

Pe lângă importanţa unui diagnostic timpuriu, mai există o condiţie crucială pentru învingerea bolii: terapia potrivită primită în spitale cu experienţă în oncologia pediatrică şi care dispun de tehnologie cât mai avansată. Şi asta încă de la început.

“În ultimii ani, am avut mulţi pacienţi din România şi ce am observat este că, la început, veneau la noi pentru o a doua opinie, după ce iniţial au fost trataţi în ţara lor, dar boala a recidivat. Atunci când boala reapare într-un interval scurt, este însă dificil să mai poţi salva viaţa pacientului. Cu cât apelează la abordarea multidisciplinară de tratament în fazele incipiente ale bolii, cu atât rata de supravieţuire creşte“.

Cele mai frecvente diagnostice de cancer la copii sunt leucemiile, tumorile cerebrale, limfoamele, sarcoamele, cancerul osos sau de ficat. În România, potrivit celor mai recente cifre, sunt, aproximativ, 6.000 de copii bolnavi de cancer.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite