O doză mai mare a unui medicament împotriva malariei combate recidivele bolii, arată un studiu

0
Publicat:

Creşterea dozei de Primaquine, un medicament administrat pacienţilor cu malarie, poate contribui la prevenirea recidivelor acestei boli, în timp ce efectele secundare rămân limitate, au anunţat cercetătorii din Australia.

Medicamentul care împiedică recidiva malariei  FOTO Shutterstock
Medicamentul care împiedică recidiva malariei FOTO Shutterstock

Un studiu, coordonat de Rob Commons, cercetător la Menzies School of Health Research din Australia, şi Megha Rajasekhar, biostatistician la Universitatea Melbourne, a descoperit că prin creşterea dozei de Primaquine de la 3,5 mg/kg la 7 mg/kg se obţine o înjumătăţire a recurenţei malariei cauzate de Plasmodium vivax (P. vivax), cu un impact limitat asupra simptomelor gastrointestinale, a anunţat Menzies School of Health Research într-un comunicat publicat luni, scrie Agerpres.

De asemenea, un studiu ştiinţific care a examinat siguranţa dozei a arătat că dublarea acesteia a fost asociată cu riscuri similare pentru diversele regimuri de dozaj ale medicamentului Primaquine utilizate până în prezent.

Peste șapte milioane de oameni, afectați anual se malarie

Ambele studii, publicate recent în revista Lancet Infectious Diseases, au fost realizate prin analizarea unor date obţinute de la peste 6.800 de pacienţi din 16 ţări.

Primaquine este un medicament utilizat de peste 60 de ani pentru a distruge paraziţii malariei din ficat şi pentru a preveni răspândirea infecţiei.

Majoritatea ţărilor folosesc în prezent o doză mică. Rezultatele noastre arată impactul pe care creşterea dozei l-ar putea avea în prevenirea formelor de malarie recurentă”, a declarat Rob Commons.

Malaria cauzată de P. vivax afectează peste șapte milioane de persoane în fiecare an, mai ales în cele două Americi, Africa şi regiunea Asia-Pacific. Boala expune 40% din populaţia lumii la riscul de infectare. Odată ce o persoană a fost infectată, P. vivax se ascunde în ficat pentru perioade lungi de timp înainte să reapară şi să cauzeze recidive ale malariei. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite