Despre boala care rămâne netratată din cauza ruşinii, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

75% din populaţie se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu această problemă dureroasă. La femei, poate să apară mai devreme, în timpul unei sarcini. Este cauzată de sedentarism şi de alimentaţia săracă în fibre. Medicul Ana-Laura Manda, specialistă în chirurgie generală, ne explică la Adevărul Live cum se tratează corect şi eficient boala hemoroidală.


Intră în dialog cu noi şi adresează-i întrebări invitatei noastre. 

Este intuibil de ce oamenii se feresc să meargă la medic pentru o astfel de afecţiune. În primul rând, oamenii se feresc de medic, în al doilea rând, se feresc de medicii care trebuie să-i consulte în zonele intime.

Este o problemă de educaţie, în primul rând. Suntem obişnuiţi de mici că acea zonă e una tabu şi atunci percepem incluivi problemele de sănătate ca tabu.

Şi totuşi, ce este boala hemoroidală şi câţi dintre pacienţii dvs. vin la primele manifestări?

Boala hemoroidală este, în sine, o dilataţie a unor vase care există în mod normal la nivelul anusului şi a canalului anal. Vasele există, nu sunt patologice, se numesc hemoroidale dar, în momentul în care se dilată excesiv, se transformă în boala hemoroidală. Care produce simptome şi disconfort local.

Cam 30-40% din pacienţi vin la medic de la primele simptome.

Ce înseamnă un episod de boală hemoroidală?

Boala poate să fie silenţioasă şi fără niciun fel de simptom şi poate evolua în episoade. Un interval de timp de la două sptămâni, la o lună, un an. Poate mai mulţi. Un episod înseamnă simptome. Adică durere, mâncărime, sângerare, umflături, tumefacţii, disconfort la defecaţie.

Există nişte factori favorizanţi, o cauză precisă?

Nu există o cauză precisă. Foarte exactă şi bine definită. Există mai multe cauze intricate care, prin asocierea lor, duc la apariţia bolii hemoroidale. Există factorul genetic – o predispoziţie moştenită – alimentaţia, constipaţia, condimentele.

Apoi este stilul de viaţă: statul mult pe scaun, obezitatea, lipsa exerciţiului fizic.

Aţi avut pacienţi care au ajuns la dvs. după un episod de alimentaţie picantă?

Da. Un pacient cu boală hemoroidală silenţioasă se poate manifesta cu boală hemoroidală după o asemenea masă. De Sărbători vin cei mai mulţi. Mâncăm usturoi, mâncăm ardei iute...

Cum se pune diagnosticul?

Pe descrierea simptomelor pacientului, dar şi pe examenul clinic. Fără un examen clinic simptomele respective nu pot fi interpretate corect. Simptomele de la nivelul canalului anal pot fi comune mai multor patologii. Durerea, de pildă, poate fi comună hemoroizilor, fisurilor anale sau unui abces de la nivelul zonei respective.

Sângerarea, la fel. Poate fi şi semnul unei tumori situate mai sus pe canal.

În ce constă examenul clinic?

Palparea zonei, inclusiv tuşeu rectal şi anuscopie. Noi recomandăm şi o colonoscopie pentru a decela patologia asociată. Coincidenţă sau nu cu boala hemoroidală.

Anuscopia se face cu ajutorul unui gel anestezic ceea ce nu combate complet senzaţia, iar durerea este aproape inexistentă. Nu este un examen confortabil, într-adevăr, dar examenul se face cu blândeţe, cu răbdare, fiind o zonă foarte sensibilă, bine inervată.

Hemoroizii pot fi interni sau externi şi de gradele I, II şi III. Severitatea bolii constă în dimensiunea dilataţiilor venoase.

Hemoroizi de gradul I complicaţi cu o fisură anală vor fi extrem de dureroşi.

Care e cea mai frecventă complicaţie?

Sângerarea şi asta sperie.

Cum se face tratamentul corect?

Prin extirparea acestor dilataţii. Pentru că ele nu-şi vor mai reveni niciodată la normal şi vor produce în continuare simptome.

Chiar şi dacă există doar un singur episod?

Da. Dar la un episod, pacientul are opţiunea de a încerca creme, unguente, supozitoare. Intervenţiile chirugicale clasice sunt indicate în cazuri severe, iar endoscopia – ligatira cu inele de cauciuc - în cazurile mai puţin severe.

Există riscul de recidivă?

Da. Nicio metodă de tratament nu este 100% definitivă. Dar dacă excizia s-a făcut corect - toate cele şase pachete principale - ceea ce va apărea va fi nişte dilataţii venoase de calibru foarte mic, care nu vor pune probleme.

Câţi dintre pacienţi vin deja cu o listă întreagă de tratamente, creme pe care şi le-au aplicat?

Majoritatea.

Cât de eficiente sunt cremele cărora li se face reclamă la TV?

Sunt bune adjuvante. Unele au compoziţii diferite şi trebuie folosite în funcţie de necesitatea fiecărui pacient.

Ele pot face rău?

Nu, dacă este vorba de o boală hemoroidală. Însă, dacă e vorba despre un flegmon, care, crescând poate duce la o infecţie generalizată.

Sunt foarte multe mituri legate de hemoroizi. Cum că ar apărea doar la oameni în vârstă.

În ultima perioadă, apar din ce în ce mai des la tineri. Ne-am schimbat modul de viaţă şi asta poate duce la apariţia bolii hemoroidale la copii şi tineri.

Ce contează mai mult, lipsa mişcării sau alimentaţia săracă în fibre?

Amândouă. În egală măsură.

Dacă petreci mai mult timp pe toaletă există un risc mai mare?

Da. Pentru că se asociază cu un act al defeccaţiei mai încetinit şi cu o poziţie care nu favorizează circulaţia la nivelul hemoroizilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite