Nitroglicerina, folosită în cancerul de prostată

0
0

Oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea Queen’s din Belfast au descoperit un tratament inovator în cazul cancerului de prostată.

Este vorba despre o substanţă chimică folosită în trecut pe post de explozibil mortal. Ei au creat un plasture care conţine în cantitate foarte mică nitroglicerină şi care, aplicat pe piele, opreşte dezvoltarea tumorilor prostatice.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au efectuat un studiu în care au inclus 24 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată. Aceştia au făcut fie radioterapie, fie au suferit o operaţie de eliminare a prostatei.

Voluntarii  au purtat plasturii 24 de ore pe zi pe braţ sau pe abdomen, timp de doi ani. Specialiştii au verificat la un interval de câteva luni nivelul de antigen specific prostatic din sânge,  marker care creşte atunci când cancerul este prezent.

Primele rezultate, în şase luni

Ei au observat că, după şase luni, nivelul antigenului s-a stabilizat în cazul a cinci din cei 24 de voluntari. După un an, cele mai multe cazuri au fost fie stabilizate, fie chiar în scădere.

Cercetătorii cred că, în urma infiltrării nitroglicerinei în sânge, creşte nivelul de oxid nitric care circulă în organism. Studii anterioare au arătat că tumorile prostatice prosperă în lipsa oxidului nitric. 

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite