Mic ghid de îngrijire corectă a pielii iarna
0Temperaturile sub 0 grade Celsius fac pielea să sufere – se înroşeşte, se usucă şi chiar crapă. Noi îţi oferim câteva trucuri care te vor ajuta să uiţi de problemele cu care se confruntă pielea ta în acest sezon.
Specialiştii spun că neplăcerile care apar în sezonul rece la nivelul pielii sunt cauzate de sinteza necorespunzătoare a lipidelor, care constituie bariera de protecţie a epidermei. Aşa se explică de ce frigul determină o uscare puternică a pielii. Cu aceleaşi neplăceri se confruntă şi femeile, şi bărbaţii. De aceea, cu toţii ar trebui să acordăm aceeaşi atenţie îngrijirii pielii în acest sezon.
„Cele mai afectate în sezonul rece sunt persoanele cu tenul uscat şi cele cu tenul sensibil, cele care suferă de cuperoză sau copiii cu dermatită atopică. Însă este bine de ştiut că în acest sezon ni se poate schimba tipul de piele: tenul gras devine normal, tenul normal devine sensibil, iar tenul uscat se deshidratează şi mai mult“, explică medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi blogger adevarul.ro.
Protejează-ţi tenul cu creme hidratante!
Dermatologii recomandă ca iarna să înlocuim crema obişnuită pentru ten cu una cu bază grasă, pentru a reface bariera de protecţie a pielii.
Alege cremele care conţin cât mai puţină apă şi un procent mai mare de uleiuri. Din crema de faţă nu trebuie să lipsească însă nici vitaminele A, C şi E. Aceste elemente apără pielea de efectele nocive ale poluării şi de radiaţiile ultraviolete, care ne ameninţă şi în acest sezon. Dacă ai nevoie de o cremă care să acţioneze şi împotriva ridurilor fine, asigură-te că pe eticheta produsului cosmetic respectiv este trecut şi acidul retinoic. Această substanţă este recunoscută ca fiind cea mai puternică armă antirid care poate ajunge în piele fără injecţii.
Dermatologii ne sfătuiesc să alegem cremele care conţin cel mult zece ingrediente, care nu sunt nici parfumate, nici colorate intens. Coloranţii şi parfumul din creme pot da iritaţii sau chiar dermatite de contact.
„Dacă aveţi ten normal, folosiţi o cremă hidratantă cu apă termală în compoziţie. Pentru tenul gras cu imperfecţiuni, după curăţare, se aplică o loţiune tonică astringentă şi o crema hidratantă fără ulei în compoziţie. Pentru tenul mixt, sunt de preferat produsele pentru ten sensibil şi cele matifiante“, recomandă medicul Oana Clătici.
În sezonul rece nu sunt recomandate tratamentele care usucă tenul. Spre exemplu, exfolierea pielii ar trebui evitată pe timpul iernii. Sau, în cazul în care îţi aplici o mască exfoliantă, trebuie apoi să îţi rehidratezi tenul cu ajutorul unei creme emoliente.
„Tenul uscat/sensibil are nevoie de o îngrijire specială. Nu spălaţi faţa în exces (maximum de două ori pe zi) şi nu faceţi peeling. Crema trebuie să aibă o textură grasă şi să fie bogată în subtanţe nutritive“, precizează specialista.
Pregăteşte în casă
Tenul agresat de vremea rece se poate trata săptămânal cu o lingură de ulei de măsline amestecat cu un ou. Prin conţinutul său bogat în acizi graşi Omega 3 şi Omega 9, uleiul de măsline asigură o hrănire şi o hidratare profundă a pielii.
Hidratează-ţi bine mâinile!
Dacă tenul mai beneficiază din când în când de o cremă hidratantă, mâinile sunt de-a dreptul neglijate în sezonul rece. Iar pielea de pe mâini are chiar mai mult de suferit din cauza capriciilor vremii decât cea a feţei. Prima măsură de protecţie a mâinilor împotriva frigului şi a umezelii o constituie mănuşile. Iar de fiecare dată când ieşi din casă, dermatologii te sfătuiesc să îţi aplici pe mâini un strat generos de cremă emolientă.
Pregăteşte în casă
Seara, poţi folosi în loc de cremele din comerţ un amestec preparat de tine. Combină două linguriţe de miere cu două linguriţe de zeamă de lămâie. Masează-ţi mâinile cu acest amestec, realizând mişcări circulare pentru stimularea microcirculaţiei sangvine de la nivelul pielii.
Uită de călcâiele crăpate!
Dacă nu le hidratăm corespunzător, călcâiele sunt şi ele victime ale capriciilor vremii reci: se îngroaşă, crapă şi devin dureroase. Acumularea de ţesut cornos la nivelul călcâielor poate fi remediată folosind în fiecare seară, la duş, piatra ponce. Înainte de culcare, trebuie să îţi aplici o cremă foarte grasă, cu vitamina A şi apoi să îţi pui o pereche de şosete pentru a lăsa crema să acţioneze.
Pregăteşte în casă
O alternativă pentru cremele din comerţ este un amestec preparat din 100 ml ulei de parafină, care se găseşte în farmacii, şi o fiolă de vitamina A.
Şi corpul are nevoie de hidratare
Iarna, pielea de pe corp are parte de mai puţină atenţie din partea ta decât vara. Iar asta se vede: pielea devine aspră, capătă un aspect albicios şi de usucă. Poţi scăpa de aceste neplăceri evitând băile prea dese, cu săpunuri sau geluri de duş care usucă pielea. Foloseşte produsele de baie cu pH neutru şi care au o textură mai emolientă, cum sunt cremele de duş. După baie, aplică pe tot corpul un lapte de corp hidratant cu vitaminele A, E şi cu miere sau cu unt de migdale.
Spală-te pe cap de două ori pe săptămână
În sezonul rece, dacă porţi căciulă sau şapcă, părul se îngraşă mai repede şi ai tendinţa să îl speli mai des. Dermatologii susţin că, dimpotrivă, părul ar trebui spălat de maximum două ori pe săptămână. Deoarece folosirea excesivă a produselor cosmetice poate duce la uscarea pielii capului şi la apariţia mătreţii şi a cojilor. După spălarea părului cu şampon, este indicat să aplicăm pe toată lungimea firelor de păr o mască hidratantă, care îi conferă părului strălucire şi elasticitate. De asemenea, în acest sezon se recomandă să folosim cât mai rar foehnul sau placa de întins părul.
Foloseşte balsam de buze
Vântul puternic şi gerul crapă buzele. De aceea, ar trebui ca, în acest sezon, şi bărbaţii, şi femeile să folosească înainte de a ieşi din casă un balsam de buze puternic hidratant, care se găseşte în farmacii. Pentru doamne, specialiştii recomandă, de asemenea, rujurile cremoase sau glossul, care protejează buzele de vremea rea.