Medicover: Rolul ecografiei în hipertensiunea reno-vasculară (P)

0
0
Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezintă principala cauză de mortalitate cardio-vasculară
Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezintă principala cauză de mortalitate cardio-vasculară

Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezintă principala cauză de mortalitate cardio-vasculară.

Se consideră hipertensiune arterială cresterea presiunii maxime peste 140 si minimei peste 90 mmHg. 90 % dintre HTA sunt esentiale (primare) - nu li se pot preciza cauzele (se suspecteaza factori ereditari, dislipidemii, regimul hipercaloric, excesul de sare, fumatul).

10 % din HTA sunt secundare- determinate de cauze renale, endocrine, congenitale, anomalii ale aortei sau de scaderea elasticitatii aortei (arterioscleroza). Stenozele (ingustarile) de artere renale reprezinta cauza hipertensiunii arteriale in 5 % din cazuri.

Angiografia este cea mai buna metoda de diagnostic a stenozelor de artere renale, dar este o metoda invaziva, iradianta si e limitata de reactiile alergice la substanta de contrast si de riscul de afectare a rinichiului (toxicitate).

Duplexul reno-vascular este o metoda imagistica neinvaziva, neiradianta, fololosita pentru pacienti selectati cu suspiciune de hipertensiune reno-vasculara, ce ofera informatii anatomice in timp real (renale - identifica leziuni ale tesutului rinichilor, reducerea dimensiunilor , asocierea cu litiaza renala, tumori renale si suprarenaliene; vasculare renale - ingustari ale arterelor renale, malformatii ale acestora sau afectari ale structurii vaselor) cat si informatii despre fluxul sanguin (doppler vascular - pulsat si color).

Indicatiile duplexului reno-vascular (modul B real si doppler):

• Evaluarea arterelor renale si rinichilor pentru evidentierea afectiunilor asociate

• Debut recent de HTA ( tineri cu valori mari, fara istoric familial sau persoane peste 55 ani cu hipertensiune refractara la tratament)

• HTA necontrolata terapeutic (mai ales cei cu minima >120 mmHg)

• Insuficienta renala - valori crescute ale creatininei in sange

• Monitorizare dupa interventii chirurgicale sau radiologice, disfunctii posttransplant

• Stenoza cunoscuta de artera renala

• Suspiciune de ocluzie de vena renala, de anevrism de artera renala, de fistula arterio-venoasa

Citeste articolul complet!

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri