Medicover: Despre menopauză (P)

0
0
Desi nu este o boala, femeile au uneori nevoie de sfaturi medicale si chiar tratamente in aceasta perioada a vietii
Desi nu este o boala, femeile au uneori nevoie de sfaturi medicale si chiar tratamente in aceasta perioada a vietii

Menopauza este un proces biologic natural, care apare la femei in jurul varstei de 45-50 ani si consta in disparitia ciclului menstrual ca urmare a terminarii rezervei de foliculi ovarieni. Despre menopauza, prin definitie, se vorbeste la 1 an de la ultimul ciclu menstrual.

Desi in majoritatea situatiilor este consecinta epuizarii naturale a functiei ovariene, exista insa si cauze externe, cum ar fi indepartarea chirurgicala a ovarelor (adesea in cursul unei interventii de histerectomie - indepartare a uterului) sau tratamente cu citostatice sau radioterapie pentru cancer.

Aproximativ 1% din femei experimenteaza menopauza inaintea varstei de 40 ani, fapt definit ca menopauza precoce, iar acest lucru rezulta dintr-o insuficienta ovariana primara care are drept cauze factori genetici sau de autoimunitate, sau cauze mai putin bine precizate pana in prezent.

Desi nu este o boala, femeile au uneori nevoie de sfaturi medicale si chiar tratamente in aceasta perioada a vietii, intrucat simptomele pot fi foarte suparatoare. In perioada de perimenopauza (luni-ani inainte de intreruperea ciclului menstrual) apar modificari ale caracteristicilor sangerarii menstruale - fie mai frecvente, fie mai rare, fie sangerari mai abundente, fie mai sarace cantitativ.

Atat in perioada de perimenopauza, cat si de postmenopauza (dupa instalarea acesteia) apar bufeurile, senzatia de uscaciune vaginala, tulburarile de somn, modificarile dispozitiei (starii emotionale), cresterea grasimii abdominale, subtierea firului de par, scaderea volumului sanilor.

In aceste situatii este recomandat un tratament medical, care poate fi hormonal (de substitutie) sau non-hormonal, adjuvant, in functie de factorii personali pe care medicul ii are in vedere in cadrul consultului de specialitate.

Citeste articolul complet!

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri